Türkiye’nin tek başına dünya üretiminin yüzde 70’inin gerçekleştirdiği strastejik tarım ürünü fındıkta hasat zamanı yaklaşıyor. Karadeniz’in ve Düzce’nin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta 776 bin üretici yeni fiyatı merakla beklerken TÜİK’in verilerine göre bu yıl rekolte yüzde 22,7 azalarak 600 bin ton olacak.

Yüksek enflasyon nedeniyle artan üretim maliyetleri fındık üreticisinin de belini bükerken çiftçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan iyi bir fiyat açıklamasıyla müjdeli haberi bekliyor. Geçtiğimiz yıl için levant kalite fındık için 22, Giresun kalite için 22.5 lira için belirlenen fiyatın bu yıl artması gerektiği belirtilirken fındıkta fiyat beklentileri de açıklanmaya devam ediliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan da fındık fiyatları için Ankara’nın yolunu tutarken bir kilogram fındık üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle üreticinin beklentisinin en az 30 lira olduğunu kaydetti. 

 “OLUŞTURULMASI GEREKEN RAKAM 30 LİRA CİVARINDA”

Soydan, geçen yıl olduğu gibi bu yılda hasattan önce fiyatın açıklanması gerektiğini kaydederken, “22,85 lira olan maliyetin üzerinde yüzde 30’luk bir refah payı verilerek, ayrıca geçen sene 22 lira levant kalite, 22.5 lira Giresun kalitesi olan fındığı en azından bu yıl da yansıtılarak, taban fiyatının oluşturulmasını istiyoruz. Bizim taban fiyatı, bu unsurların karşısında oluşturulması gereken rakam 30 lira civarında üreticilerimiz bunu talep etmektedir. Bizler de bu anlamda üreticilerimizin bu taleplerini başta hükümetimiz olmak üzere tüm yetkililere ileteceğiz. İnşallah sonrasında üreticilerimizi sevindirecek haberlerimizin açıklanmasını bekliyoruz. Fındıkta bir istikrarın olacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

BİR KİLOGRAM FINDIĞIN MALİYETİ 22 LİRA 85 KURUŞ”

Yapılan hesaplamalara göre bir kilogram fındığın maliyetinin 22 lira 85 kuruşa denk geldiğini belirten Soydan, “2021 yılı hasat dönemi yaklaşırken, ziraat odaları olarak ciddi şekilde çalışmalara başladık. Özellikle 2021 yılının maliyet çalışmalarını yaptık. Çünkü maliyet çalışmaları önemli, bu çalışmalara göre taban fiyatın oluşması gerekmektedir. 2021 yılının maliyet çalışmasının sonucu 22,85 lira olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek dosyalarımızı sunacağız ve taleplerimizi yapacağız. Biz aslında üreticilerimizin taleplerini ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’a TMO’ya ve Tarım Komisyonu Başkanı’na dosyamızı sunacağız.” diyerek konunun takipçisi olduklarını belirtti.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI NE KADAR?

Öte yandan Düzce serbest piyasasında an itibariyle 50 randıman kabuklu fındığın kilogram fiyatı 21 lira 50 kuruştan işlem görüyor.