MHP İl Başkanı İlhami Caboğlu, Düzce Manşet Gazetesi’nin kuruluş yıl dönümünü kutlamak için gerçekleştirdiği ziyarette, son günlerde serbest piyasada fiyatı 22 liraya kadar gerileyen fındıkta zorlu alım şartları nedeniyle baş gösteren TMO sancısı hakkında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

“Üreticilerden ciddi şikayetler aldık”

İlk olarak kendisinin de fındık üreticisi olduğunu hatırlatarak söze başlayan Caboğlu, şöyle konuştu:

“Fındık bizim işimiz. Bizim çoluğumuzun, çocuğumuzun rızkını temin ettiğimiz bir ürün. Bu manada fındık yıllardan beridir ihmal edilmiş, bunu söylemek lazım. Bunu artık bir zemine oturtturmak için son yıllarda önemli çalışmalara girilmiş. Hasat devam ederken TMO biliyorsunuz bir fiyat açıkladı ve ardından alımlar başladı. Bu süreçten sonra üreticilerden ciddi şikayetler aldık. TMO’nun getirilen tüm fındığı değil, dönüm başına 150 kilogram aldığı yönünde gelen şikayetleri ciddiyetle ele aldık. En başta kendim de üreticiyim. Bununla ilgili AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Keşir de bir akşam beni aradı ve “Üreticilerden çok telefon alıyoruz. Bu TMO Düzce’de dönüm başına 150 kilo verebiliyormuş. Bunun doğruluğu nedir?” dedi. Ayşe hanım bununla ilgili çalışmaları da yapmış.”

Ortalığı fındık komisyonu karıştırdı

TMO’daki alım bilmecesinin altından fındık komisyonunun rekolte taktiğinin çıktığını açıklayan İl Başkanı Caboğlu, şöyle konuştu:

“Düzce’de fındığın rekoltesini Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası, üniversite ve bunun yanında Fındık Borsası’ndan olan komisyon belirliyor. İşin en başında bu komisyon, rekolteyi düşük göstererek “Efendim bu sene fındık az, fiyatı yüksek tutturalım” şeklinde bir çalışma içerisine girmiştir. Ama bu da doğru değil. Doğru neyse, rekoltenin doğruluğu neyse bunu yapma zorunluluğu var bu kurumların. Şimdi bunu sorduğunuzda yine bir haber kaynağında buna denk geldim. Efendim Ziraat Odası olaya el atmış. Efendim Ziraat Odası üreticiyi destekliyormuş. Efendim üreticiyi destekliyorsanız siz yaptığınız işi öncelikle doğru yapın. Yani Düzce’de bu fındık üreticisi dönüm başına 150 kilo verirken, Düzce’nin çok altında fındık üretimi yapılan Zonguldak’ta 250 kilo veriyorsa burada haksızlık var demektir.”

“TMO Zonguldak’ta Düzce’den çok fındık alıyor, bu haksızlık”

“Sonuç olarak biz yaptığımız araştırmada, Düzce’deki komisyonun doğruyu yansıtmayan rekolte açıklaması yüzünden TMO’nun bu şekilde fındık aldığını tespit ettik.” diyen Caboğlu, “Siz Düzce’de fındığı az göstermişsiniz. TMO da “Zaten fındık az, ben 150 kilo alırım dönüm başına.” diye bir ortalama koyuyor, Türkiye’deki fındık bölgesindeki ortalamaya göre. Efendim Zonguldak… Biz başağa gidip toplasak, Zonguldak’ın topladığı kadar fındık topluyoruz. Bugün Cumayeri’nde çıkar Zonguldak’taki bütün fındık. Bu konuyla alakalı da burada görev başında olanları doğru görev yapmaya davet ediyorum.” dedi.

“Beceriksiz ve meziyetsiz çalışmanın faturası bize kesiliyor”

Tüm bu yaşananların faturasının kendilerine yani siyasilere kesildiğini vurgulayan MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Sayın vekillerimizin çabasıyla TMO bir fiyat açıkladı. Bu fiyatı ezdirmemek için fındık komisyonunda olan üyelerin de bir çalışma yapması gerekmiyor mu? Yapmamışsınız işte. Ben fındık üreticisi olarak bugün 5 ton fındık alıyorsam, 2 ton fındık veriyorum, 3 ton fındık elimde kalıyor. Neden kalıyor? Buradaki bu komisyonun beceriksiz ve meziyetsiz çalışmasından ötürü. Zonguldak’ta yaşıyor olsam ben, 5 ton fındığımın hepsini verebiliyorum TMO’ya ama Düzce’de yaşadığım için, böyle bir talihsiz bir durum var, 2 – 2.5 ton verebiliyorum. Böyle bir durum mümkün mü yani bunu kabul edebilir miyiz? Siz böyle bir çalışma yapacaksınız, faturası siyasilere kesilecek. O zaman biz de kime ne fatura kesilmesi gerekiyorsa, keseceğiz. Kimse kusura bakmasın.”