Düzce'de faaliyette olan bir Katı Atık Depolama Tesisi olmadığı halde su faturalarından evsel katı atık bedeli tahsil edilmesine tepki gösteren vatandaşlar çareyi BİMER’e başvurmakta buldu. BİMER’e yapılan şikayetlere Düzce Belediyesi’nin verdiği cevap şaşkına çevirdi.  BİMER’e başvuru yapan bir vatandaşın  Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney’in imzasının bulunduğu evsel atıkla ilgili cevap metnini haber merkezimizle paylaştı. Belediye evsel atıkla ilgili yaptığı savunmada Çevre Kanununda büyükşehir Belediyeleri ve belediyelerinin  evsel Katı atık Bertaraf tesisi kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmekle yükümlü yolduğunu hatırlattı ve bu hizmetlerden faydalananların belediye meclisince belirlenen tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınacağı belirtildi.

Tesisin kapatılması, maliyetleri ortadan kaldırmamakta!

 Evsel katı atık tarife bedelinin içerisinde, sadece düzenli depolama tesisi işletmesi yer almadığı hatırlatılarak” evsel katı atıklarla ilgili şehrimize verilen ve ifade edilen tüm hizmetler yer almaktadır ve bu hizmetler sürekli olarak devam etmektedir. Kaldı ki düzce İli katı atık düzenli depolama tesisinin kapatılmış olması, şehrimizde oluşan evsel katı atıkların bertarafı ile ilgili maliyetleri ortadan kaldırmamakta, hali hazırda evsel katı atıklar geçici bir süre farklı bir alanda bertaraf edilmeye devam edilmekte ve bu kapsamda bertaraf maliyetleri de (iş makinesi ve personel çalıştırma, sızıntı suyu taşınması ) devam etmektedir.” denildi.

Suç işliyorlar

Belediyenin verdiği cevap metnine tepki gösteren vatandaş ise haber merkezimize “ Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney, İmzasıyla kısaca bu tesisin olmaması bizim çöpleri toplamamızı ve personel masrafımızı ortadan kaldırmamaktadır denilmekte. Kanunda açıkça belediyeler evsel atık bertaraf tesisi kurmakla yükümlü diyor. Bu bir hizmettir ve bu hizmetten yararlanacak olan kişiler, yönetimin yapacağı yatırıma, işletmenin bakımına, onarıma ve ıslah çalışmasına katkıda bulunurlar. Bu kanun çöpleri taşıma maliyetini, bu iş için çalıştırdığı personelin maliyetini bu yolla toplayabilir demiyor. Olmayan bir tesiste ıslah çalışması yapmak da hukuksuzdur. Bu kanuna muhalefet edenler suç işlemektedir. Kanunda açıkça belirtiliyorki tahsil edilen bu ücretler başka bir hizmet için kullanılmaz. Kapatılan bu tesis açılmadan önce vatandaştan böyle bir para tahsilatı yoktu.şimdi neden var” sorusunu yönetti.

HABER;S.KAŞKIR