DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Yönetimi, birçok belediyenin arttırılan asgari ücreti şirket işçilerine yansıtmadığını savunarak hukuk dışı bir tutum sergiledikleri iddiasında bulundu.

“Taşeron şirket işçileri için asgari ücret artmadı”

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, “Özellikle belediyelerin asgari ücret artışını hizmet satın aldıkları taşeron şirketlerde çalışan işçilerin ücretlerine yansıtmaktan kaçındıkları; artışı yansıtmamak için yol arayışında oldukları görülmektedir. Taşeron şirketlerde çalışan üyelerimizden gelen şikâyetler birçok belediyede bu tutumun yaygınlaştığını göstermektedir. İhale şartnamelerinde işçilerin vasfına göre asgari ücrete endekslenen ücretler, asgari ücretin arttırılması sonucunda belediye işverenlerince “Bütçemizi aşıyor” gerekçesiyle geriye çekilmek istenmektedir.” denildi.

“Hukuk dışı yollara başvuruluyor”

Belediye işverenlerinin ihaleleri iptal ederek yeniden ihaleye çıkma ve işçilere feragatname imzalatarak asgari ücret artışından kaynaklanan zamları vermeme gibi hukuk dışı yollara başvurduğu savunulan açıklamada, asgari ücrete ilişkin vaat sahibi olan siyasi partilerin yönettiği belediyelerin artışları ücretlere yansıtmaktan kaçındığı öne sürülerek “Seçim vaatlerinin kandırmacadan ibaret olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.” ifadesi kullanıldı.

“Takındıkları tavır ibret verici”

“Her türlü harcamaya kaynak bulan belediyelerin işçi ücretleri gündeme gelince takındıkları tavır ibret vericidir.” ifadesiyle süren açıklama, şöyle sonlandı: “Sonuçta işçi ücretleri söz konusu olunca iktidar ya da muhalefet, hükümet ya da belediye tavrının aynılaştığını görüyoruz. Asgari ücret artışını şirket işçilerinin ücretlerine yansıtmaktan kaçınma tavrının hem iktidar hem de muhalefete mensup siyasi partilerin seçim vaatleriyle örtüşmediği ortadadır. Belediyelerin bağlı oldukları siyasi partilerin vaatlerinin takipçisiyiz.”

Haber;C.ÜSTÜNER