2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tespit edilerek açıklanması beklenirken, bir çok kesimden tahmini rekolte gelmeye devam ediyor. Sosyal medya üzerinden oluşturulan fındık dayanışma platformu ve Türkiye İstatistik Kurumunun ardından bu kez tahmin Amerika’dan geldi.

Türkiye rekoltesi 747 bin ton!

Geçtiğimiz yıl Antalya’da düzenlenen Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi, bu yıl Amerika’da yapıldı. Dünya genelinden yaklaşık 4 binin üzerinde sert kabuklu ve kuru meyve sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda, çikolata sektörünün en önemli hammaddesi olan fındıkta masaya yatırıldı. Dünyanın en çok fındığını üreten ülke konumunda olan Türkiye’den de birçok fındık sanayicisinin de katıldığı toplantıda 2016 yılı ile 2017 yılının fındık rekoltesi konuşuldu. Dünyanın her yerinden katılımcıların olduğu kongrede 2017 dünya fındık rekoltesi 1 milyon 64 bin 300 ton, Türkiye rekoltesi ise 747 bin ton olarak açıklandı.

Amerika tahmini tepki topladı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bir toplantıda rakam açıklanması tepkilere neden oldu. Sektör temsilcileri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı karara rağmen, fındık rekoltesiyle ilgili spekülasyon yapıldığını savunarak “Gerçek rekolte bakanlık tarafından yapılacak olan tespit sonrası ortaya çıkacaktır. Yapılmak istenilenin bir spekülatif ortam oluşturarak, normal seviyesinin oldukça altında bulunan fındık fiyatını 2016 hasat sezonu öncesi daha da aşağılara çekmektir” dedi.

Dolu rekolteyi etkiyecek mi?

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Düzce, Sakarya ve Zonguldak illerinde etkisini gösteren dolu yağışı tarım arazilerini de tahrip etti. Bölgede önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkta doludan etkilendi. Dolunun vurduğu fındık çotanakları ile meyveler yere döküldü. Dolunun rekolteye etkisi ilerleyen günlerde görülecek…

haber;s.kaşkır