Karadenizli üretici fındık fiyatlarının geçen sezonun başındaki fiyatlarına geri dönmesini beklerken, fındıkta yaşanacak olan rekolte düşüklüğünü TÜİK gözler önüne serdi. TÜİK Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada, bu sezon fındık rekoltesinin %18 oranında azalacağı ifade edildi.

TÜİK Trabzon Bölge Müdürlüğü'nün ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminlerine dayalı olarak derlediği bilgilere göre, Türkiye genelinde, 2016 yılının ilk tahminine göre, bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 2,2, meyvelerde yüzde 6,4 ve sebzelerde ise yüzde 1,7 oranında artış olacağı öngörüldü.

Karadeniz Bölgesi'nin en önemli bitkisel ürünlerinden olan fındıkta Türkiye üretiminin 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında azalarak 646 bin tondan 530 bin tona gerileyeceği tahmin edildi.

Bilindiği gibi sosyal medyada Fındık Dayanışma Platformu adı altında örgütlenen fındık üreticileri Türkiye genelinde 2016 yılı fındığının son analizini yapmak üzere binlerce üreticisinden dalındaki fındığın durumunu gösteren fotoğraflar talep etmişti. Yapılan paylaşımlara göre; 2016 yılında fındık rekoltesi düşük olacağı bildirilmişti.

Haber;S.KAŞKIR