Düzce İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Erdoğan Bal, yaygın medyada yer alan kurban bayramı öncesi “Türkiye genelinde hayvan sayısının az olduğu ve maliyetlerin arttığı, bunun da ister istemez fiyatlara yansıyacağı” yönündeki haberleri yalanladı.  Gölyaka’da büyükbaş besi çiftliğinde açıklamalar yapan Bal, şunları söyledi.

“Bazı yayın organlarında kurban 20 TL, kurbanlıklar el yakıyor gibi yanlış bilgilendirmeler yapılması bizleri üzmektedir. Bu haberlerin aslı yoktur ama suni fiyat yükselmelerine neden olabilmektedir.”

RAKAMIN ÇOK ÜZERİNDE KURBANLIK MEVCUT

Türkiye genelinde hayvan sayısının az olmasının maliyetleri arttırdığı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını aktaran Bal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 3 yıl rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde toplam yaklaşık 800 bin baş büyükbaş hayvan ve 2 milyon civarında küçükbaş hayvan kurban olarak kesilmektedir. Bu yıl bu rakamların üzerine çıkılabilir. Üreticilerimizin elinde bu rakamın çok üzerinde kurbanlık mevcuttur. Son tespitlere göre; şu an kurban olabilecek nitelikte 1 milyon 500 bin başın üzerinde büyükbaş, 3,5 milyon baş civarında küçükbaş hayvanımız mevcuttur. Fiyatlar da maliyet unsurlarındaki değişim göz önüne alındığında makuldür. Bildiğiniz üzere 3-4 yıldır canlı kilogram 13-14 TL’den satılmakta idi. Bu yıl maliyetlerdeki artış nedeni ile büyükbaş da fiyat 15-18 TL, küçükbaşta ise 14-15 TL civarında olacaktır. Bahsettiğimiz maliyet sadece besi maliyeti olmayıp, nakliye ve kurban yerleri kiraları da fiyatları belirleyici faktörler olarak etki etmektedir.”

            KURBANLIK SIKINTISI YOK

Türkiye Kırmıız Et Üreticileri Birliği Genel Merkez Denetleme Kurulu Başkanı , Düzce İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Bal, kurban öncesi Düzce'de kurbanlık konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, hayvancılık konusunda Düzce'nin marka olaması gerektiğini de sözlerine ekledi

Üreticinin de tüketicinin de bilinçlendiğini aktaran Bal, devletin aldığı tedbirler ve belediyelerin çabaları ile her geçen yıl kurban ibadetinin daha düzenli hale geldiğini belirtti. Bal, Kurbanlık alacakların sağlık yönünden dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgiler verdi:

“ Hayvanların mutlaka kulak küpeleri ve pasaportları olmalıdır, il dışından gelenlerin veteriner sağlık raporu bulunmalıdır. Kurbanlıklar çok zayıf olmamalıdır, çok genç veya yaşlı olmamalıdır. Gebe olmamalıdır, Ağız, burun ve  göz gibi  organlarda anormal akıntı gelmemelidir, Hayvanlar nefes alırken zorlanmamalı ve öksürmemelidir, İshal olmamalıdır, Ağız içinde ve burun etrafında yara olmamalıdır, Ayaklarda topallık ve eklemlerde şişlik olmamalıdır.”

Verim yönünden dikkat etmesi  gereken konuları sıralayan Bal, “Hayvana yandan bakıldığında karın çok sarkık olmamalı, Kaburga kemikleri görünmemeli, elle kontrol edildiklerinde kemiklerin üzeri etle kaplı olmalıdır, Arkadan bakıldığında kuyruk sokumu ve kalça dolgun ve yuvarlak olmalı, elle kontrol edildiğinde kalça kemikleri ve kuyruk sokumunun üzeri etle kaplı olmalıdır ,Sırt çizgisi düz ve dolgun olmalıdır, Döş (ön kollarla boyun arasında kalan bölge) dolgun olmalıdır, Boyun kısa ve etle dolu olmalıdır.”dedi.

Bal, kurban kesiminde hayvanlara eziyet edilmemesi, acı çekmemesi için ehil kişilerce kesilmesi gerektiğini tavsiye etti. Bal, Kesim sırasında hayvanların bir önce kesilen hayvanı görmesini engellemesinin hem dini açıdan hem de hayvan hakları açısından önemli olduğunu vurguladı.  Kurban Bayramının yalnızca ilk günü kurban kesilmek zorunda mantığı veya inanışının yanlış olduğuna dikkat çeken Bal, “bu durum yığılmalara ve hizmetlerin aksamasına neden olmaktadır. Kalabalık yörelerde Bayramın 2 ve 3. günlerine bırakılabilir. Ortaya çıkan atıkların usulüne uygun bertaraf edilmesi ve çevre kirliliğine neden olunmaması gerekmektedir.” şeklinde sözlerini tamamladı.