Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kentin en büyük ihtiyaçlarından biri olan pazaryerlerine yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda, şehrin 5 noktasına modern pazaryeri kurulması için proje çalışması başlatıldı.

Yeni kurulacak modern pazaryerleri için hazırlanan projenin bir tanesi de Aziziye Mahallesinde, Pazartesi ve Perşembe günü kurulan ve birçoğu yerleşik pazarcı esnafından oluşan pazaryeri için hazırlandı.

“Pazaryerinin lavabolarını kullanamıyoruz”

Konu ile ilgili pazarcı esnafının nabzını tutan Öncü Haber ekibi, esnaflara bir dokunup, bin ah işitti. Aziziye Mahallesindeki pazaryerinden memnun olduklarını söyleyen pazarcı esnafları, buradan başka bir yere gitmek istemediklerini dile getirdi. Aziziye Mahallesindeki mevcut pazaryerinin birçok sorunu olduğunu, ancak Düzce Belediyesinin bu sorunlarla ilgilenmediğini kaydeden esnaflar, “Biz şu ana kadar yeterli hizmeti almadığımızı düşünüyoruz. Pazaryerinde akan yerleri bu zamana kadar kendi imkânlarımıza yaptırmaya çalıştık. Mesela Düzce bir il. Bir ilde bulunan pazaryerinin lavabolarını biz kullanamıyoruz. Şu ana kadar biz verdiğimiz oyların karşılığını alamadık. Tuvaletler çok pis, orasıyla ilgilenen bir görevli yok. Arkadaşlarımızın evleri var, onlara gidiyoruz ve orada namaz kılmak zorunda kalıyoruz. Mesela bir Akçakoca’da, lavabolar tertemiz, yukarısında ibadet yapabilmek için mescidi var. Biz sadece seçim zamanı değil, birilerin her zaman bizlerin yanına gelip bizim dertlerimizle ilgilenmelerini istiyoruz.” dedi. 

“Burasının yıkılmasını kesinlikle istemiyoruz”

Aziziye Mahallesindeki mevcut pazaryerinin yıkılmasına karşı olduklarını anlatan esnaflar, “Biz bu Pazar yerinde biraz düzen istiyoruz. Burasının yıkılmasını kesinlikle istemiyoruz. Biz sadece bu blokta 10 tane bayanız. Burasının yıkılmasından yana değiliz. Bizim burada bir düzenimiz var, biz dükkânlarımızdan memnunuz. Bakım gerekiyorsa, biz burasının bakımını yaparız. Açık bir pazarda tezgâh açmak çok zor. Ben buradaki dükkân havasını orada yaşayamam. Biz oraya tezgâhımızı sığdıramayız” diye konuştu.   

“Bizim burada bir düzenimiz var”

Mevcut pazaryerinin kalmasını istediklerinin altını çizen esnaflar, “Bizim burada bir düzenimiz var. Ben de arkadaşıma katılıyorum ve burasının kalkmamasını istiyorum. Biz burada çok rahatız” şeklinde konuştu.

“Buradaki esnafların yüzde 95’i buradan gitmek istemiyor”

Önümüzdeki ay yapılacak olan  Genel Kurul’da Başkan adayı olan İbrahim Güney ise, pazarcı esnaflarının yüzde 95’inin mevcut pazaryerinden gitmek istemediklerini belirterek,  “Şimdi öncelikle, burası merkez pazaryerimiz. Gerçi o hüviyetini kaybetti, ama biz onu korumak için mücadele ediyoruz. Düzce’de 5-6 tane Pazar kuruluyor, burası da Düzce merkez pazaryeri olarak geçiyor. Biz pazaryerimizin buradan kaldırılıp, başka yere gitmesini istemiyoruz. Çünkü yapılacak olan proje, burasını da aratacak vaziyette. Çünkü zaten burası 2 blok. Yani 2 alan geçiyor, kapalı alanlar da, açık alanlar da. Oraya gittiğimiz zaman 3 sokağa çıkacak. Bu yüzden giriş ve çıkışlarda sorun olacak. Bizim 60 tane bayan üyemiz var ve bunların çoğu sadece tezgâhlarını buraya açıyorlar, çünkü burası dükkân niteliğinde. Onlar oraya gittiği zaman mağdur olacaklar. Birde burada bir kamuoyu araştırması yapılmadı, bir esnafa sorulmadı. Buradaki esnaflarımızın yüzde 95 aşağıya pazara gitmek istemiyor. Biz esnaflar olarak, burada bir düzenlenme yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Biz esnaflar buradan memnunuz”

Açık pazaryerlerinde kötü hava koşullarında tezgah açamadıklarını söyleyen esnaflar,  “Biz Perşembe pazarından esnaflar olarak memnunuz. Birde Düzce’de sadece bir tane kapalı Pazar yeri var. Biz açık pazaryerlerinde, yağmurda ve fırtına da kesinlikle tezgâh açamıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Bizim fikirlerimizi almadılar”

Düzce Belediyesinin hazırlanan proje ile ilgili pazarcı esnafının görüşlerini almadığını öne süren esnaflar,  “Sizlerin sayesinde sesimizi duyurabiliyorsak ne mutlu bizlere. 21 yıldır ben burada esnaflık yapıyorum. Bu kurulu düzenimizin bozulduğunda maddi manevi sıkıntıya gireceğiz. Çünkü herkes buradan evine bir rızık götürüyor. Burası yıkılıp ileriye alındığında, o proje bizim işimizi görmeyecek. Biz burada güvenli bir şekilde malımızı muhafaza edebiliyoruz, ama diğer tarafa gittiğimiz zaman, indir bindir işleri olacak. Burada satış yapan bayan arkadaşlarımız var. Eğer böyle bir proje olacaksa, halkın arasına karışıp, istişare ederek, bizim de fikirlerimizi alarak daha farklı projeler yapılabilir. Biz mevcut yer kalsın, düzenimiz bozulmasın istiyoruz.

“Burada yıllardır bir sıkıntı yaşamadık”

Yıllardır mevcut pazaryerinde bugüne kadar her hangi bir sıkıntı yaşamadıklarını aktaran esnaflar, “Biz 20 yıldır bu pazarı açıyoruz. Allah’ın izni ile şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Biz şu anki mevcut pazarımızdan memnunuz. Sıkıntılarımız elbette var, mesela üstümüz akıyor. Bunu bizlerde yaptırabiliriz. Buraya sadece bir tadilat yapılsa biz daha çok memnun oluruz. Yeni yapılacak yerle ilgili bize hiç plan ve proje sunulmadı” açıklamalarına yer verdi.

“Bizim buradan kalkmamıza neden olacak bir durum yok ortada”

Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün mevcut pazaryerine giderek esnaflarla istişare yapmadığını savunan esnaflar, “Biz 40 yıldır esnafız. Bizim bir 20 yılımız eski pazaryerinde geçti. Şimdi bizi oradan 50 yıllık burada oturacaksınız diye kaldırdılar. Buraya gelerek, ona göre düzenimizi kurduk. Burası başıboş, atıl vaziyette, bir bakımı yok. Bizim buradan kalkmamıza neden olacak bir durum da yok ortada. Sayın Belediye Başkanımız seçildikten sonra buraya hiç gelmedi.  Burada yaklaşık 500 – 600 esnafımız var ve bu esnafların hepsi mağdur. Biz burada kalmak istiyoruz” açıklamalarında bulundu. 

“Mevcut yer neden yıkılıyor”

Proje hazırlanırken, kendilerinin görüşlerinin alınmamasına tepki gösteren esnaflar son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Şu kriz döneminde, bu mevcut yer neden yıkılıyor. Tekrar bir masraf neden bize yükleniyor. Hem belediyeye masraf, hem de bize masraf. Zaten işler yüzde 50 düşmüş. Ne yapacağız? Biz bayanız, mallarımızı yanımızda mı taşıyacağız. Biz diğer pazaryerlerine tezgah açmıyoruz, sabit buradayız. Önce bize bir sorulsun, ‘yıkılmasını istiyor musunuz?’ diye. Madem bizim için yapılacak, bizden de görüş alınsın.” 

HABER: Savaş ARI