23 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'la; kamuya borcu olanlara taksitle ödeme imkanı getirildi. Artık başvuru için son günlere girilirken, hem kamu kurumlarından hem de sivil toplum örgütlerinden vatandaşlara peş peşe “Fırsatı kaçırmayın” çağrıları yapılıyor. Bu amaçla bir basın toplantısı düzenleyen DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, esnaf ve sanatkarların kamuya olan borçlarını yapılandırmasını istedi.

Konfederasyonun yoğun ve ısrarlı taleplerinin üzerine bir kanun çıktığını söyleyen Kayıkçı, borçların yapılandırılması için 30 Haziran 2016 öncesinin baz alınacağını ifade etti ve şunları kaydetti: “30 Haziran 2016 tarihi baz alınarak, bu tarihten önce tahakkuk etmiş olan vergi ve benzeri tüm kamu borçlarının vergi ve gecikme cezaları, zamları ile faizlerinin tamamı silinecektir. Buradaki en önemli husus, borç aslında bir indirim yapılmadan, gecikme zamları için yapılandırmaya gidilmesidir. Yapılandırılan borcun ödeme seçenekleri; ya borcun tamamının peşin ödenmesi veya iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitte, toplam 36 ayda ödenmesidir.”

SON BAŞVURU TARİHİ 31 EKİM 2016

Esnafların borçlarından kurtulması için son tarihin 31 Ekim 2016 olduğunu anımsatan Kayıkçı, şöyle devam etti: “Bu tarihe kadar borçlarınızı taksitlendirdiğinizde, Maliye Bakanlığı'na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3. aydan (Kasım 2016), Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı tahsil dairelerine ödenecek olan tutarların ilk taksiti ise bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 4. aydan (Aralık 2016)dan başlamak üzere 2 şer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenecektir. Taksit ödemelerinizi dilerseniz kredi kartı ile yapabileceksiniz. Yapılandırılan borcun tamamının, kanunda belirtilen süre ve şartlarda peşin ödenmesi halinde hesaplanan güncelleme faizinin yarısı silinecektir. Şunu da vurgulamak da yarar var; ilk iki taksitin ödenmesi şartıyla bir takvim yılında 2’den fazla taksit, süresinde ödenmezse yapılandırma iptal edilecektir.” 

“BU FIRSATI DEĞERLENDİRMELİYİZ”

Kayıkçı kısmı af niteliğindeki yeniden yapılandırmaya tüm kamu borçlarının girdiğini vurgulayarak, “Önümüze borç sarmalından ve yükünden kurtulmanız için önemli bir fırsat çıkmıştır. Borç yükünün altında ezilmemek, işimizi ve aşımızı korumak ve geliştirmek için bu fırsatı değerlendirmeliyiz.” diye konuştu.