Bakanlar Kurulu’nun afetlerden zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesine dair kararı, 13 Mayıs'ta yürürlüğe girdi. Bu kapsamda Mart ayı sonunda Düzce'de yaşanan ve fındık başta olmak üzere bir çok ürünü vuran don sonucu zarara uğrayan üreticilere borç ödeme kolaylığı getiriliyor.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Düzce'de geçtiğimiz mart ayının son günlerinde meydana gelen don olayı nedeniyle başta fındık olmak üzere ceviz ve diğer ürünlerde zararlar meydana geldiğini belirterek, zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının erteleneceğini kaydetti. Kabaoğlu, “Bakanlar Kurulu kararına göre kredi borcu olan ve uygulamadan yararlanmak isteyen çiftçilerimizin, ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar görmüş olması ve bu zararlarını İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından oluşturulan hasar tespit komisyonlarınca tespit ettirmiş olması gerekiyor.” dedi.

Borç ertelemesinin yıl sonuna kadar olabilecek olası afetler için de geçerli olduğunu, anımsatan İl Müdürü Kabaoğlu, “Hasar Tespit Komisyonları yıl sonuna kadar görev yapacak ancak ilk etapta ilimizde Mart ayında don zararından zarar görmüş çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmak amacıyla, kredi kullanmış ve borç ertelemesinden yararlanmak isteyen çiftçilerimizin 31 Mayıs 2014 tarihine kadar İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, Hasar Tespit Komisyonlarının hazırlayacağı icmallerin Banka ve Tarım Kredi Kooperatifine intikalinden itibaren de 1 ay içinde borçlu oldukları Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.” diye konuştu.

Öte yandan Bakanlar Kurulu’nun “Çeşitli Afetler Nedeniyle Zarar Gören Gerçek veya Tüzel Kişi Üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına İlişkin Kararları Kapsamındaki Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Karar” 13 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, 23 Ağustos 2013 tarihinden 31 Aralık 2014 tarihine kadar Türkiye genelinde meydan gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt sistemine ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, diğer kayıt sistemlerine kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenecek.

 

 

 

Haber;C.Üstüner