Artan maliyetleri gerekçe göstererek Düzce Valiliği’nin kapısını çalan Düzce Fırıncılar Odası, yapılan görüşmeler sonucunda ekmeğin 270 olan gramajını 200’e düşürülmesini sağlamıştı. Bununla birlikte simit fiyatlarına da 50 kuruşluk zam yapılarak, 2 TL’den satılan kahvaltıların vazgeçilmezi 2.5 liraya yükseltildi. 2 ay önce 270 gramı 2.5 liraya yükseltilen ekmekteki fiyat artışını henüz sindiremeyen vatandaş, şimdi aynı fiyata ekmeğini 70 gramı eksik alıyor.

Öncü haber ekibi ekmeğin gramajının düşürülmesi ve simide yapılan zamla ilgili sokağın nabzını tuttu. Bazı vatandaşlar alınan kararı ‘Fırsatçılık’ olarak değerlendirirken, bazıları da ekmeğin gramajının düşürülmesini israf açısından doğru bulduklarını söyledi.

“Ekmek çöpe atılıyor. Belki israfın önüne geçilir”

Düzce’de ekmek israfının önüne geçmek için gramajın düşürülmesini doğru bulduğunu söyleyen Barış İnanç, “Ben ekmeğin gramajının düşürülmesini ve simit fiyatlarının zamlanmasını doğru buluyorum. Çünkü her şeye zam geliyor, biliyorsunuz fırıncıların da maliyetleri arttı. Özellikle ekmeğe gelince alınan karar, çok doğru bir karar. Bu kimin aklına geldiyse, kendilerine çok teşekkür ederim. Çünkü ben kendim de gıda sektöründe uğraştığım için biliyorum, ekmekte korkunç bir şekilde israf var. Bu nedenle gramajın düşürülmesi çok doğru. Böylelikle israf engellenmiş olur. Yani bugün bir eve 5 ekmek alınıyorsa, 3 tanesi yeniyor, ikisi de çöpe gidiyor. Ekmeğin gramajı, ekmeğe zam yaparak insanları ekonomik açıdan zora düşmemeleri için düşünülmüş muhtemelen. Bu gerçekten çok mantıklı bir şey. Kararı da doğru buluyorum” dedi.  

“Maliyetler artınca böyle bir karar alındı”

Maliyetlerin artması nedeniyle ekmek gramajının düşürüldüğünü ve simide de zam yapıldığını savunan fırıncı İlyas Şimşek, “Sistemin gerektirdiği için, gelen zamlardan dolayı ekmeğin gramajı düşürüldü, simide de zam getirildi. Çünkü ben kendim de fırıncıyım. Şu anda gelen zamlardan dolayı bu maliyet kurtarmıyor bizi. Mesela unun çuvalı bugün itibariyle 370 TL’ye dayanmış durumda” diye konuştu.

“Fırının çöpe attığı ekmeğin parasını bizden çıkıyor”

Ekmeğin gramajının düşürülmesini ve simide yapılan zammı fırsatçılık olarak değerlendiren Ali Evmez, “Bu bence haksızlık. Bütün fırınlar satabilecekleri kadar ekmek üretseler, ziyan etmeseler bu fiyatlar bu kadar çıkmaz. Fırının çöpe attığı ekmeğin parasını biz neden ödüyoruz. Simide gelince; simide neden zam geldi? Dolarla mı yapılıyor? Biz vatandaş olarak fırsatçılığı kendimiz yapıyoruz. Bütün esnaf arkadaşlara çağrım; ‘elinizi vicdanınıza koyun, bu vatandaşı da düşünün.’ Ben de gıda işi yapıyorum. Un fiyatları arttı, ama ben bir senedir pizzaya zam yapmıyorum. Karımdan düştü, ama ben bunu vatandaşa yansıtmıyorum. Şu andaki devir, kar yapma devri değil, vatandaşı koruma devri” şeklinde konuştu.  

“Ekmeğin gramajını düşürerek gizli zam yaptılar”

Ekmeğin gramajını düşürerek gizli zam yapıldığını kaydeden Ahmet Tosun, “Bu artık fırsatçılık, ekmeğe gizli zam yaparak, gramını düşürdüler. Yani bir insan sofraya otursa, bir ekmek yetmiyor. Bu fırsatçılık değil de nedir yani? Zaten simit alacağıma, bir tane ekmek alırım, hiç değilse karnımı doyururum. 1 buçuk olması gereken simidin fiyatı 2 buçuk olabilir mi? Ekmek zaten pahalı, neden gramajını düşürüyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bu bir hırsızlık resmen”

Ekmeğin gramajının düşürülmesini hırsızlık olduğunu dile getiren Mehmet Çamcı, “Ekmeğin gramajının düşürülmesi ve simit fiyatlarına zam yapılmasa yasala uygun bir şey değil. Bunun adı insanları sömürmek. Ekmeğin gramajı düşürüldüyse, vatandaşın daha önceden bilgilendirilmesi lazım. Ben mesela ekmeğin gramajının düşürüldüğünü ben sizden duyuyorum. Bunları halkın bilmesi lazım. Burada kafalarına göre, gizli bir zam yapılmış. Bu da yasal bir şey değil. Bizim kendi kendimize yaptığımızı, bütün dünya toplansa, yapamaz. Bu bir hırsızlık resmen” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan vatandaşların ortak görüşü ise, Düzce Belediyesi’nin bir an önce Halk Ekmek fabrikasını kurarak, vatandaşlara hem ucuz hem de sağlık ekmek yedirmesi gerektiğini belirttiler.  

HABER: Savaş ARI