İftar sofralarının en vazgeçilmezleri arasında, hiç şüphesiz ramazan pideleri geliyor. Son dönemde temel gıda maddelerine art arda gelen zamlar, ramazan pide fiyatlarını da etkiledi. Düzce Fırıncılar Odası’nın aldığı kararla geçen yıl 4 TL’den satılan 350 gramlık pidenin fiyatı bu yıl 6 TL’ye, 6 TL’den satılan 600 gramlık susamlı pidenin fiyatı ise 12 TL’ye çıkartıldı.

Yaşanan artışlar, dar gelirlinin iftar sofrasından ramazan pidelerinin eksilmesine neden olurken, bu durum vatandaşlar kadar, fırıncıları da etkiledi. Düzce’de bulunan Kılıç Kardeşler Ekmek Fırını sahibi Erol Kılıç, ekmek ve pide fiyatlarındaki artıştan kendilerinin de rahatsız olduğunu ifade etti.

“TMO devreye girmeseydi, bu zamlar daha yüksek olacaktı”

Artan maliyetler nedeniyle ekmek ve pide fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Kılıç, “Şimdi örneğin maya; bundan 2 ay önce 3 ay önce 45 – 50 liradan satılıyordu, şu an 2 yüz 80 lira, 2 yüz 90 liradan satılıyor. Un; 140 liralardan başladı 400 liraları gördü. Allahtan orada devlet devreye girdi de 200 – 220 liralara çekti. İşi düzgün olanlar parayı yatırıp stokunu yapıyor. Ama imkânın yoksa gittin yani. Eğer TMO devreye girmeseydi tekli pide kesinlikle 12 lira olacaktı. Devlet gerçekten bu nokrada büyük uğraş veriyor. Sadece bizde değil bütün sektörlerde böyle” dedi.  

“Fırsatçılık haramdır…”

Ülkemizde ürün artışlarının bir diğer nedeni olan fırsatçılığa da dikkat çeken Kılıç, “Domates mesela 5 liradan 25 lirayı gördü, 5 kat artmış yani. 5 katlık ne oldu? Enflasyon yüzde 61. Asgari ücrete yüzde 50 zam gelince çalışanlar ne kadar sevinmişti, yüzde 50 korkunç bir zam. Ama şimdi ne oldu? Hiç bir şey değişmedi. Domates, biber, salatalık alamıyorlar. Yani bu temel gıdalarda, özellikle ekmekte, para kazanma işinin olmaması lazım. İllaki hakkını alacak tabii ki de. Fahiş paraların kazanılacağı sektörlerin temel gıda sektörleri olmaması gerekiyor. Fırsatçılık haramdır haram! Yapanlara haram olsun. Savaşlarda görmedik böyle bir şey ya. Türkiye savaşa girse, o zaman nasıl yapacağız? Biz kurtuluş savaşı falan veremeyiz bu şartlarda. Polonya maket açmış Ukrayna’ dan gelenlere, ihtiyacı kadarını alıyor, herkes para vermeden. Türkiye’ de olsa var ya, talan ederler o marketi. Bırak içindekileri, marketin kendisi kalmaz, camını çerçevesini indirirler” diye konuştu.  

“Ramazan pidelerine talep bu yılda çok yüksek”

“Pidelere talep bu yılda çok yüksek, satışlarımız çok iyi” diyen Kılıç,  “Piyasalarda biraz sıkıntı var, ama pide satışlarımız iyi.  Satışlar gene oluyor ama son parasını pideye veren insanlar var. Bir de şu var; eleştiriyoruz ama Türkiye’de hayırsever insan da çok. Şöyle bir şey oldu; Amerika’da bir arkadaşım var Türk. Dün beni aradı, ihtiyacı olanlara 5 yüz dolar yardım yap ben sana EFT ile göndereceğim dedi. Yani ta Amerika’dan Türkiye’de ki durumu görüp yardıma koşan insanlarımız da var. Askıda ekmek uygulaması bizde yok. Bizde ekmek devamlı var ve para alınmaz. Askıda ekmek olayı tam amacına uygun olmuyor gerçek garibanlara gitmiyor. Ama bizim tespit ettiğimiz aileler var biz direk onlara ulaştırıyoruz. Sadece ramazanda vermek olmaz, 365 gün vermeye devam ediyoruz. İşimiz zor, Türkiye’nin işi zor, Dünya’nın işi zor” şeklinde konuştu.