Bereket ve mağfiret ayı olan Ramazan ayını, toplum olarak geçtiğimiz yıl olduğu gibi, Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) salgının gölgesinde idrak edeceğiz. Salgınla mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle, toplu iftar yemekleri ve iftar çadırları olmayacak. Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında bulunan lokantalar ise, kapalı olacak.

Düzceli esnaflar ise, koronavirüs salgını nedeniyle Ramazan ayı arifesinin buruk geçtiğini ifade ettiler. Önceden Ramazan’a günler kala Düzceli vatandaşların Ramazan alışverişlerini yaptıklarını kaydeden esnaflar, bu Ramazan ayı öncesinde diğer yıllarda ki gibi coşkunun olmadığını dile getirdiler.

Ramazan Ayı öncesinde Düzceli esnafların yorumları:

“Salgın nedeniyle Ramazan alışverişlerinde durgunluk var”

Mustafa Çıkrıkçı: “Bu Ramazan ayı öncesinde hafifte olsa bir kıpırdama var, ama eskisi gibi değil işlerimiz. Koronavirüs salgını nedeniyle, çok durgunluk var. Bu Ramazan ayını da buruk bir şekilde geçireceğiz salgın nedeniyle. Gelen müşterilerimiz, genelde tatlı alıp gidiyor. İnşallah şu hastalığı tez zamanda atlatarak, önümüzdeki Ramazan aylarını büyük coşkuyla kutlarız. Ben Düzceli vatandaşlarımızın şimdiden Ramazan Ayı’nı kutluyorum.”

“Lokantacılar ekonomik yönden zarar gördü”

İhsan Marmara: Lokantacıyı. Bu Ramazan ayında, lokantamızı kapatmak zorunda kalacağız. Elbette eski Ramazanları özlüyoruz. İnşallah bu salgın bir an önce biter. Bu süreçten en çok lokantacılar zarar gördü. İşyerlerimiz uzun süre kapalı kaldı. Ekonomik yönden baya bir zarar gördük, ama biliyorsunuz her şeyin başı sağlık. Bu yüzden Devletimiz gerekli tedbirleri aldı. Bizlerde lokantacılar olarak, halkımızın sağlığı için bu tedbirlere uymak zorundayız.”

“Bu durum bizi çok etkileyecek”

Ali İhsan Akbaş: 17 yıldan beri bu işi yapıyorum. Mesleğimizde bu pandemiden dolayı ufak da olsa bir durgunluk hakim. Ramazan üstü tabi müşterilerimiz oluyor ama cumartesi ve pazar günleri kapalı olduğu için, bu durum bizi fazlasıyla etkileyecek.  Dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz, umut ediyorum ki çok güzel günler olur. Umut ediyorum ki güzel bir ramazan geçiririz.”

“Bu Ramazan'ı bizler, ülke olarak çok iyi değerlendirmeliyiz”

Oğuzhan yamaç: Ramazan ayında evlerde olmamız hepimiz için çok iyi olacağını düşünüyorum. Toplu iftar sofralarından uzak durmalıyız. Vakalar 50-55 binleri bulmaya başladı. Bu ramazanı bizler, ülke olarak çok iyi değerlendirmeliyiz.  Vatandaşa mesajımız temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyalım. Dikkatli olalım. Vaka sayılarını arttırıp arttırmamak tabi ki vatandaşın elinde. Herkesin dikkatli olması lazım.

“Bu Ramazan’ın böyle geçmesi daha hayırlı olur”

Cumhur Özbek: Zaten biz 4-5 senedir ramazan aylarında dükkânımızı açmıyorduk. Korona dolayısıyla bildiğim kadarıyla hiç kimse açmayacak. Sadece sipariş var. Aslında normal çünkü açıldığı taktirde herkes birbirine iftara gidiyor. Daha büyük bir sıkıntı yaşayacağız. Tabii maddi konuda da bir sıkıntı var, ama bu Ramazan’ın böyle geçmesi daha hayırlı olur.  Çünkü her geçen gün vakalar artıyor. Şu anda vaka sayısı 50 bin civarında. Böylesi daha hayırlı oldu diye düşünüyorum.”

HABER: Savaş ARI