Yaklaşan fındık sezonu öncesinde, üreticilerin gözü ve kulağı yapılacak olan fiyat açıklamasında. Üreticiler,  Fındık taban fiyatlarında TMO’nun belirleyici olmasını isterken, aynı zamanda da fiyatların sezon başlamadan açıklanmasını bekliyor.

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk ise, fındık sezonu öncesinde üreticilerin beklentilerini Öncü Haber Mikrofonu ile paylaştı. Düzce’nin genelinde rekoltenin yüksek olduğunu kaydeden Öztürk, artan maliyetlere dikkat çelerek 30 TL’nin altında hiçbir fiyatı kabul etmediklerini kaydetti.

"TMO'nun fındık fiyatlarında belirleyici olmasını istiyoruz"

Öztürk, “2020 ve 2021 yılları arasında maliyetler açısından büyük fiyat geçişleri oldu. Gübrew fiyatları yüzde 80 ilaç fiyatları ise yüzde 100’e varan oranda zamlandı. TMO geçen sene fındığa 22,5 lira fiyat vermişti, biz şimdi de öncelik olarak TMO’nun devreye girmesini istiyoruz.  Görünene göre fındık rekoltemiz bu sene biraz yüksek olacak gibi gözüküyor. Biz üreticileri tüccara ezdirmemeleri gerekiyor.  Devletin ve TMO’nun fındık fiyatları konusuna müdahale edip alım yapmasını bekliyoruz. Biz 30 TL’nin altında hiçbir fiyatı kabul etmiyoruz. Bu kadar maliyetlerin arttığı bir ortamda 30 TL’nin altında hiçbir fiyatı kabul etmeyiz. 29,5 olsa bile kabul edecek durumda değiliz. Çünkü maliyetlerimiz çok arttı. TMO ve Hükümetin fındık almadığı sürece otomatikman tüccar devreye giriyor. Tüccarda bizden fındığı istediği fiyattan alıyor.  Bizim için önemli olan tüccarın satışı değil bizden aldığı fiyat önemli. Sattığı fiyat çok yüksek ama aldığı fiyat çok düşük olduğu zaman bizler eziliyoruz. Kesinlikle tekrar tekrar söylüyorum 30 TL’nin altında verilecek bir fiyatı biz kabul etmiyoruz” diye konuştu.

“İl Özel İdaresi Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadeleye ödenek ayırmadı”

Son yıllarda üreticilerin en büyük kabusu olan Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele için İl Özel İdaresi’nin bu yıl Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bütçe ayırmadığını ifade eden Öztürk, “Biz geçen yıl ziraat odaları olarak bir tane makine aldık ve Düzce Tarım İl Müdürlüğüne hediye ettik. Bu ilaçlama makinası ile geçen sene ilçelerde ve il merkezimizde ilaçlamalar yapıldı. Bu sene Düzce İl Özel İdaresi herhangi bir bütçe ayırmadığı için şu anda makine boş yatıyor ve Amerikan Beyaz Kelebeği dallarda, tarlalarda ve bahçelerde görülmeye başlandı. Çok acil bir şekilde müdahale edilmesi gerekiyor. ‘Devlet gelsin bizim bahçelerimizi ilaçlasın’ demiyoruz. Biz de elimizi taşın altına koyalım.  Çiftçilerimiz kendi bahçelerini ilaçlasınlar. Ama bunun yanında camiler ve okullar gibi ortak alanlarımız var. Buraların devlet tarafından ilaçlanması gerekir. Bu sene İl Özel İdare buralara bütçe ayırmadı. Derhal böyle bir bütçe ayrılıp, ilaç alınıp en kısa zamanda ilaçlama yapılmalı. Bu kelebeklerin zararları başladı” şeklinde konuştu.

“Küllenme hastalığı ile ilgili mücadelelerimiz devam ediyor”

Fındıkta küllenme hastalığı ve fındık kurduyla ilgili mücadelelerinin artarak devam ettiğini söyleyen Öztürk, “ Biz daha önce çiftçilerimiz 200 TL destek aldığında bu paraları tarlasına ve bu hastalıkla mücadele için harcaması gerektiğini belirttik. Küllenme hastalığı bu sene yağışların fazla olmasıyla birlikte biraz fazla bir şekilde geldi.  Çiftçilerimizin derhal külleme hastalığına karşı derhal mücadele etmeli, fındık altlarını biçmeli ki külleme hastalığı asgariye insin. Yüzde 20’lere varan bir ürün kaybı olabilir önlem alınmazsa” ifadelerini kullandı.

“Düzce genelinde rekolte geçen yıldan iyi”

Ziraat Odasına bağlı Ziraat Mühendislerinin yaptıkları sayımlarının devam ettiğini vgulayan Öztürk, “Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte ortak çalışmamız devam ediyor. Mühendislerimiz hala arazide devam ediyorlar.  Çalışma daha bitmedi. Ama biz her gün bahçelerde ve tarlalardayız.  Fındıklarımız bu sene geçen seneye göre daha iyi, ama kesin bir rekolte söylemek doğru olmaz çünkü, çalışmalarımız daha devam ediyor. Ama geçen seneye oranla fazla olacağı beklentisi içerisindeyiz” ifadelerine yer verdi.

“Fındık sezonu bu yıl en az 20 gün geç başlayacak”

Hava koşullarından dolayı bu yıl bölgede fındık sezonunun en az 20 gün geç başlayacağını ve bu nedenle açıklanacak fındık toplama tarihi öncesinde üreticilerin kesinlikle bahçelerine girmemeleri konusunda uyarılarda bulunan Öztürk, “Bize gelen bilgiler ve gözlemlerimize göre fındık hasadına erken başlandığı yönünde şikayetlerde var, kendi gözlemlerimizde var. Çiftçilerimiz erken hasada girdiği zaman en az 2 randıman kayıp yaşayacaklar.  Bu hem çiftçimizin cebine yansıyacak hem de devletimizin bütçesine yansıyacağı için Tarım İl Müdürlüğü’nün açıkladığı tarihler var o tarihler arasında hasat yapmak lazım.  Bu sene tabii ki hava şartlarından dolayı geç başlanacak. Ağustos ayının 10’u gibi başlanmasını tahmin ediyoruz ama Temmuz’un 30-31’inde başlayanları görüyoruz. Böyle olmamalı. Çiftçilerimiz ziraat mühendislerinin açıklayacağı tarihlere mutlaka riayet etsinler” dedi.

“Dışarıdan gelen mevsimlik işçiler için tüm önlemler alındı”

Doğu ve Güneydoğu İllerinden gelecek olan mevsimlik tarım işçileri ile ilgili tüm önlemlerin alındığını anlatan Öztürk, “Düzce Valiliği başkanlığında her sene bir toplantı yapılır ve bir komisyon oluşturulur. Komisyonda mevsimlik işçilerin giriş çıkışları, biliyorsunuz Düzce’ye toplanda 13-14 bin kişi kadar mevsimlik işçi geliyor.  Bu komisyonda, sağlık problemleri ve eğitimleri gibi konuları değerlendiriyoruz. Muhtarlarımıza ve imamlarımıza ve gerekli yerlere valimiz tarafından bu bilgiler iletiliyor.  Gerekli önlemler alınıyor” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI