29 Mart’ı 30 Mart’a bağlayan gece Karadeniz’de yaşanan don olayının yankıları sürüyor. Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden olan ve sanayi ürünü olarak kullanılması bakımından büyük öneme sahip olan fındığın bu don olayından etkilenmesi hem ülkeyi hem de çiftçileri olumsuz etkiledi.


Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu don olayını deprem olarak nitelemiş ve zararın çok büyük olduğunu belirtmişti. Karslıoğlu rakam telaffuz etmekten ise kaçınırken zarara dair rakamlar ulusal gazetelerde yer almaya başladı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yaklaşık 400 tarım eksperini sahaya sürdü. Son bir haftada gelen 64 bin şikayet için TARSİM, için yaklaşık 150 milyon liralık ödeme yapacak.


Hasar ihbarında bulunan 64 bin poliçenin genelde kayısı ve fındık üreticilerinin oluşturduğunu söyleyen TARSİM yetkilisi, başvuruların tümünün onaylanması halinde çiftçilere yaklaşık 150 milyon liralık ödeme yapacaklarının altını çizdi.


Türkiye’de kayıtlı çiftçi sayısının 3 milyon olmasına karşın TARSİM’e ürünlerini sigortalatan çiftçi sayısının 1 milyon olmasının asıl zararın 150 milyon TL’den fazla olduğunu gösteriyor. Yaşanan don olayı sigortanın önemini bir kez daha ortaya koyarken fındık ürünü için dönüm başına 28 TL gibi bir ücret ödenmesi sigortalama işlemi için yeterli oluyor.