Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı, Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre mart ayı geçici dış ticaret istatistiklerini açıkladı.

GTS'ye göre Türkiye’de ihracat martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,18 artışla 18 milyar 985 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınının ekonomik etkilerinin sürmesine karşın söz konusu tutarla tüm mart ayları içinde en yüksek ihracat değerine ulaşıldı.

Bu dönemde ithalat da yüzde 25,8 artışla 23 milyar 679 milyon dolara çıktı. Dış ticaret hacminin büyümesiyle dış ticaret açığı küçüldü. Veriler gelecek adına umut verdi.

DÜZCE’DE EKONOMİK SİNYALLER İYİ DEĞİL

Salgının olumsuz etkilediği Düzce ekonomisinde ise kayıplar sürdü. Verilere göre Düzce’de ihracat 2021 yılı mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,6 azalarak 21 milyon 461 bin dolar dolar seviyelerine geriledi. Aynı dönemde ekonomik göstergeler açısından olumsuz bir değer olarak ithalatta ise rekor artış yaşandı. Düzce’de ithalat yüzde 54,5 oranında artarak 22 milyon 659 bin dolar olarak gerçekleşti.

PEMBE TABLO KARARDI

Türkiye’de ekonomik veriler iyiye işaret ederken organize sanayi bölgesi 5’e yükselen Düzce’deki veriler ildeki sanayinin kırılgan olduğunu ortaya koydu. Yatırımcıların gözdesi olduğu gerekçesiyle 1. OSB’yi tarım arazilerini de kapsayacak şekilde genişletme girişimlerinin devam ettiği Düzce’de, 1 yılı aşkın süredir ekonomik gelişmelerin olumsuz seyretmesi, üretimde çizilen pembe tablonun karardığını gösterdi.

KATMA DEĞERİ OLAN ÜRETİM İHTİYACI GÖZLER ÖNÜNDE

İthalattaki yoğun artışa rağmen sanayi çarklarının yavaş dönmesi Düzce’de sanayi ve üretim sektörünün katma değeri olan ürünlere yönlendirilmesi gerektiğini gözler önüne serdi. Geçmişteki atıl kalan yatırımlar göz önüne alınarak, yeni OSB’lerin kapısının istikrar için büyük ve köklü firmalara açılması Düzce sanayisi için önem taşıyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN