Haziran ayı enflasyon rakamı açıklandı. Böylelikle kamu görevlilerinin 2021 yılı ilk altı aylık zam oranına eklenecek enflasyon oranı da belirlenmiş oldu. Buna göre; devlet memurları, toplu sözleşme ve enflasyon farkı dolayısıyla maaşlarını yüzde 8,45 zamlı alacak. 1.5 yılda gıda başta olmak üzere doğalgaz ve elektriğe gelen zamlarla kıyaslandığında artan oranı yetersiz bulan Memur-Sen üyeleri bugün Anıtpark Meydanı’nda toplanarak tepkilerini dile getirdi.

Enflasyon yükseliyor, maaşlar eriyor’

Açtıkları afişlerde ‘Enflasyon yükseliyor, maaşlar eriyor’ yazılarıyla yaşanan sıkıntılara dikkat çeken sendika üyeleri adına mikrofonu eline alan Memur-Sen Düzce Şubesi Başkanı Ömer Faruk Çelebi, “Bugün açıklanan 1,94’lük Haziran ayı enflasyon oranıyla 2021 yılı ilk altı aylık enflasyon farkı 5,45 olmuş, böylelikle 1 Temmuz 2021 itibariyle yüzde 8,45’lik bir artış olmuştur. Bu zam değil, enflasyon kaynaklı memurun kaybıdır.” dedi.

1.5 yılda artan giderleri tek tek saydı

2019 yılı ağustos ayında açıklanan ve 2020 yılı ocak ayından itibaren geçerli olan Hakem Kurulu kararının üzerinden 18 ay geçtiğini anımsatan Çelebi, bu 18 ayda gerçekleşen artışları kalem kalem şöyle sıraladı:

Gerçekleşen enflasyon: Yüzde 24,28

Hedeflenen enflasyon: Yüzde 7,5

Memura verilen zam: Yüzde 11,40

18 ayda Dolar yüzde 46,05 arttı.

18 ayda Euro yüzde 54,50 arttı.

18 ayda Altın (Gr.) yüzde 71,33 arttı.

18 ayda Yağ (18 LT) yüzde 116,04 arttı.

18 ayda Elektrik (kr/kWh) yüzde 30,91 arttı.

18 ayda Doğal Gaz (m3/TL) yüzde 23,68 arttı.

“Bu veriler maalesef memurun alım gücünü zayıflattığını gösteriyor”

“Bu veriler maalesef, memur maaşlarının enflasyona yenik düştüğünü, memurun alım gücünü zayıflattığını gösteriyor.” diyen Çelebi, sözlerine şöyle devam etti: “Biz bugün burada, işte bu gerçekler ışığında, hem bir durum tespiti yapmak hem de oluşan kayıpların tazmini noktasında taleplerimizi dile getirmek için toplandık. Son 18 aylık enflasyon rakamlarına baktığımız zaman hedeflenen enflasyonun 3 katı, maaş ve ücretlere yapılan artışın ise tam 2 katından fazla oranda bir sapma olduğu görülecektir. Böylesi büyük bir sapma, hedeflenen enflasyon üzerinden ücretlendirme politikasının yanlışlığını ortaya koymuyor mu? Gelin bu çarpık sistematiği değiştirelim! Hayali enflasyon hedefler üzerinden değil, reel gerçekler üzerinden artışları belirleyelim. Artık enflasyon oranı bazlı güncelleme/yeniden değerleme katsayı uygulaması yerine büyümenin yansıtıldığı, refah payının kamu görevlilerine aktarıldığı adil bir sistemin kuruluş startının hep birlikte verelim.”

Memurların taleplerini sıraladı

Sendika olarak memurların taleplerini aktaran Çelebi, son olarak şöyle konuştu:

“Ücretlere yapılacak artışın dışında, Türkiye’nin büyümesinde ve gelişmesinde en çok katkıya sahip olan kamu görevlilerine refahtan pay istiyoruz. Kamu görevlilerine, enflasyon kaynaklı yaşanan ekonomik kayıpların telafisi için en düşük devlet memuru aylığının yüzde 10’u kadar seyyanen zam yapılmasını; en düşük devlet memuru maaşının da yükseltilmesini istiyoruz. Kamuda asli istihdamın kadrolu olmasını ve sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini istiyoruz. Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılarak, personelin genel idari hizmetler sınıfına geçirilmesini istiyoruz. Siyasi iradenin vaadi olan  3600 ek göstergenin sınıf ve unvan ayrımı yapılmaksızın yerine getirilmesini istiyoruz. Aile yardımının artırılmasını ve  emeklilere de ödenmesini istiyoruz. Memurlara da dini bayram ikramiyesi ödenmesini istiyoruz. Ek ödeme oranlarında artış istiyoruz. Derece-kademe sınırlandırılmasının kaldırılmasını istiyoruz. Temel insan haklarından olan grev ve siyaset hakkının verilmesini istiyoruz.”