Karadeniz ekonomisinin en önemli ürünlerinden olan fındık, üretim sezonunun yaklaşması nedeniyle gündemde giderek üst sıralara yükseliyor. Tarım il Müdürü Ayhan Ünal Düzce'de beklenen rekolteyi açıklarken, DESOB Başkanı Kayıkçı, fındık için düşük fiyat açıklanmasının tüm bölge üzerinde çok olumsuz etkileri olacağını söyledi.

Düşük fiyat beklentisi nedeniyle yüksek rekolte beklentileri üreticinin yüzünü güldürmüyor. Düzce İl Tarım Müdür vekili Ayhan Ünal,2008 yılı fındık ürünü rekolte çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Düzce Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal yaptığı açıklamada,Düzce ve genelinde fındık üretimi rekolte belirleme çalışmalarının tamamlandığını belirterek 2008 yılında 90 bin ton fındık üretimi beklendiğini açıkladı. Ünal, geçtiğimiz yıl rekoltenin 78 Bin Ton olduğunu da söyledi.

Fındık üreticisinin karamsarlığı esnafa da yansırken, fındık fiyatının düşük olmasının esnafı nasıl etkileyeceğini Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı'ya sorduk. Kayıkçı, Düşük fiyat beklentisi içinde olmanın, düşük fiyatı kabullenmek anlamına geleceğini belirtirken, hükümetin geçtiğimiz sene fındığa 5 YTL fiyat verdiğini, bu sene bu fiyatın altına düşülmesinin sadece çiftçi açısından değil, esnaf açısından da çok olumsuz sonuçlara neden olacağını belirtirken “kaosa neden olur” dedi.

Kayıkçı konunun doğrudan muhatabının hükümet olduğunu da dile getirirken, Karadeniz Bölgesi'nde 9 Milyon kişinin doğrudan etkilendiği bir ürün için hükümetin bir şey yapmayacağının düşünülemeyeceğini, Düzce'nin Teşvik Yasası'nın nimetlerinden henüz yüzde 20 oranında faydalanabildiğini, ekonominin hala büyük oranda fındık üretimine dayandığını söyledi. Kayıkçı 5 YTL'nin altında fiyat açıklanırsa vebalin hükümetin olduğunu da savundu.

Kayıkçı, fındığa dayalı veresiyenin hala çok yaygın olarak uygulandığını belirtirken, esnafın umudunun yarısını fındığa bağladığını da dile getirdi.