Düzce’de pandemi döneminde üye oldukları odalardan destek göremeyen ve hiçbir hizmet alamayan esnafların ‘Artık sizi o koltuklarda görmek istemiyoruz’ dediği başkanlardan biri olan Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (DESKKOP) Başkanı Ertan Taşlı, geçtiğimiz günlerde desteklediği adayın kazanması umuduyla katılıp hüsrana uğradığı Berberler ve Kuaförler Odası seçimlerinde kürsüye çıkıp yaptığı konuşmada, devletin karşılıksız bir şekilde esnafa sağladığı pandemi desteğini kooperatif vermiş gibi lanse etmeye kalkmıştı. Bu duruma sessiz kalmayan salondaki yüzlerce esnaf hep bir ağızdan ‘yuh’ladıkları Taşlı’yı kooperatif gibi önemli bir koltukta esnafa kolaylık sunamamakla itham etmişti.

Taşlı’nın kooperatif adına sahiplenme girişiminde bulunduğu Kovid-19 salgınında zarar esnafa devlet tarafından verilen gelir kaybı ve kira desteğinin toplam miktarı açıklandı.

Türkiye'de Kovid-19 salgınında işleri zarar gören esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlerin desteklenmesi amacıyla geçen yıl 4 milyar 304 milyon 842 bin lira hibe verildi.

Ticaret Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, destek ve teşvik paketleriyle iş dünyası, ticaret erbabı, KOBİ, çiftçi ve esnafın, salgının olumsuz etkilerinden en az hasarla çıkmaları amaçlandı.

Ticaret Bakanlığı, geçen yıl salgın nedeniyle işleri zarar gören esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlerin desteklenmesi amacıyla 4 milyar 279 milyon 583 bin lira gelir kaybı, 359 milyon 647 bin lira da kira desteği sağladı.

Bu desteklerden 1 milyon 288 bin 568 esnaf ve tacir yararlanırken, toplam destek tutarı 4 milyar 304 milyon 842 bin 632 lira oldu.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Kararı gereğince, 1 Ocak-31 Aralık 2021'de ise esnaf ve sanatkarlara faizsiz kredi imkanı da sağlandı. Bu kapsamda 31 Aralık 2021 itibarıyla kredi bakiyesi mevcut olan esnaf ve sanatkar sayısı 1 milyon 166 bin 482'ye, kredi bakiyesi ise yaklaşık 77 milyar 524 milyon liraya ulaştı.