Düzce’nin bazı kesimlerinde fındık hasat dönemi başladı, başlamasına ama fiyatlardaki belirsizlik nedeniyle üreticilerin endişeleri kat be kat artmaya devam ediyor. Düzce’deki siyasetin ana gündeminde de yer alan fındık taban fiyatlarındaki belirsizliğin bir an önce açıklama yapılarak ortandan kaldırılması bekleniyor.

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, sezon öncesi fındık taban fiyatlarının açıklanmamasını Türkiye’nin Akdeniz ve Ege bölgeleri başta olmak üzere, farklı bölgelerde peş peşe çıkan orman yangınlarına bağladı.

“Orman yangınları nedeniyle 10 – 15 günlük bir gecikme oldu”

Fındık taban fiyatlarının bu hafta içinde yapılacak olan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasını beklediklerini ifade eden Keskin, “Fındık fiyatlarının açıklanmasını bizler de bekliyoruz. Bu akşam var mı bilmiyoruz, ama ilk kabine toplantısının ardından Sayın Cumhurbaşkanımız, bu konuda açıklama yapacaktır, muhtemelen. Tabii ki, kabinedeki bütün bakanlarımız, yaklaşık 15 günden bu yana yangın bölgesinde oldukları için, gecikme olabilir. Ben bu hafta açıklanacağını düşünüyorum. Kabine toplantısının ardından, Sayın Cumhurbaşkanımız inşallah iyi bir fiyat açıklayacaktır.” diye konuştu

“Benim tahminim 25 ile 30 TL arası bir fiyat belirlenecektir”

 Fındık fiyatları ile ilgili son sözü önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söyleyeceğinin altını çizen Keskin, “İhracatçılar Birliği’nin açıkladığı rekolte tahminleri veya gerçekteki rekolte tahminlerinin yanı sıra bizi ilgilendiren şu; fındığın para etmesi. Ben 2002 yılından bu yana AK Parti’de siyaset ile uğraşıyorum, özellikle fındık bölgesinde siyaset yapan insanların, yaklaşık 20 yıldan beri fındık fiyatları ile karşı karşıya geldiğini görüyorum. Biz 2006 – 2007 yıllarında Fiskobirlik’in bu işi yürütemediği zamanlarda da biz halkımız ile fındık fiyatları konusunda çok karşı karşıya kaldık. O zamanlarda fındık üreticileri diyordu ki, ‘2 Dolar olsun, 2 Dolar’a biz ömür boyu razıyız’ diyorlardı. Şu anada fındık fiyatları 3 – 3.5 Dolar civarında. Bu sene de beklenti 3.5 dolar civarında. Bildiğiniz gibi bu fındık yurtdışına dolarla veya Euro cinsinden satılıyor. Bundan 15 – 16 sene önce ‘Yaklaşık 2 Dolar’a biz razıyız’ denilen yerden, 3 Dolar - 3.5 Dolar seviyelerinde. Bizim için önemli olan fındığın para etmesi, insanlarımızın bu fındıktan geçimini sağlamaları ve geçimini fındık ile sağlayan çiftçilerin alın terlerinin en kısa zamanda paraya çevrilmesi. Bizim derdimiz bu. 3-4 yıldan beri de, ‘Emanete fındık vermeyin’ çağrılarına, Düzceli hemşehrilerimiz kulak verdi. Günümüzde eskisi gibi fındık emanete de verilmiyor artık. Bununla ilgili AK Parti hükümetleri uğraşıyor. Sadece bu dönemde bu yangınlardan dolayı fiyatların açıklanmasında 10 – 15 günlük bir gecikme oldu. Taban fiyatları en kısa zamanda açıklanacaktır. Benim tahminim de 25 ile 30 TL arası bir fiyat belirlenecektir. Biz AK Parti iktidarı olarak fındık fiyatları ile yakından ilgileniyoruz. Özellikle bölge milletvekillerimiz 3 defa tarım ve orman bakanımız ile 3 kez toplantı yaptı. Şu anda top sayın cumhurbaşkanımızda.” şeklinde konuştu.

“Devlet fındığın ticaretini yapmakla mükellef değil”

Keskin son olarak, devletin fındığın ticaretini yapmak ile mükellef olmadığını dile getirerek, “Fındık dolar üzerinden satıldığı için, bu 3 dolar, 3.5 dolar civarındadır. Çiftçilerimiz, tarımla uğraşan insanlar, tarlalarında, bahçelerinde bizatihi uğraşan insanlar ve burada da gübresinden tutunda, işçiliğinden tutunda, hepsinin maliyetleri yüksek. Bizlerde sahadayız. Fındığın kaça mal olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla, dünyanın kabul edebileceği bir fiyattan satarsınız bunu. Bu konur arz-talep konusu ile alakalıdır. Biz de 35 TL, 40 TL olmasını isteriz. Ama bir gerçekte vardır ki, bu sattığınız fiyatla da alakalı bir şeydir. Bildiğiniz gibi, devlet bunun ticaretini yapmıyor. Devlet, piyasa oluşturmak için, müdahale fiyatlarını açıklıyor. Devletin görevi, fındık fiyatlarının aşağı doğru çekilmesi değil de, yukarı doğru çekilmesini sağlamak. Devletimiz bunu yapıyor. Yoksa, devlet bunun ticaretini yapmakla mükellef değil. Bu yıl TMO elbette devreye girecek, biz zaten alımları TMO üzerinden yapıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI