Düzce’de tarımsal üretimi çeşitlendirerek özellikle fındık üreticilerine alternatif gelir kaynağı oluşturmak için çalışmalar devam ederken, gözler Samsun’da başarılı olan Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi’ne çevrildi.

Düzce gibi fındık üretiminin yoğun olduğu Samsun’da yeşil altına alternatif olarak yürütülen projenin meyveleri toplanmaya başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle 2020 yılında 10 dönüm arazide deneme amaçlı dikimi yapılan aronyanın üretimi başarılı oldu. Bu gelişme fındığa alternatif olarak birçok projenin hayata geçirildiği Düzce’de de benzer bir çalışma yapılabileceğini gündeme getirdi.

Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Çarşamba Ovası'nda 10 dönüm araziye deneme amaçlı dikimi yapılan aronya meyvesinden iyi sonuç alınınca üretim alanının 100 dönüme çıkartılmasına karar verildi. Üretim alanının 100 dönüme çıkartılması için ilk etapta Tarım ve Orman Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yüzde 75'i hibe olarak alınan 4 bin 400 aronya fidanı çiftçilere dağıtıldı. İkinci etapta da 11 bin 880 aronya fidanı alınarak fındık üreticilerine alternatif ürün olarak dağıtılacak.

"Fındığa göre bir dönüm arazide daha yüksek gelir getirici oldu"

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaptığı açıklamada, Çarşamba Ovası'nın fındık ve kavak ağacı baskısı altında olduğunu kaydetti.

Aronya meyvesi deneme çalışmasını arazide kavak ağaçlarını sökerek yaptıklarını anlatan Sağlam, "Çarşamba Ovası'nı fındık baskısından kurtarabilmek için alternatif ürün arayışımız vardı. Kivi, aronya ve örtü altı yani seracılık tarımı ön plana çıktı. İki yıl önce aronya fidanlarını Bakanlığımızın desteğiyle alarak 10 dönüm arazide deneme yaptık. Fındığa göre bir dönüm arazide daha yüksek gelir getirici oldu. Fındıktan bir dönümden hava şartlarına göre ortalama 600 ile 800 kilogram arasında ürün alınırken aronya bahçesinde ise bir dönümde 1 ton ürün alınabiliyor. Bunun üzerine 10 dönüm olan deneme bahçemizi 100 dönüme çıkartmaya karar verdik." diye konuştu.

Geçen yıl kilogramı 30 liradan satıldı

Sağlam, tıbbi ve aromatik bir bitki olan aronyanın Kuzey Amerika'da doğal olarak yetiştiğini, Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinde ilaç ve gıda sanayisinde kullanılabildiğini belirtti.

Deneme amaçlı dikilen ürünün geçen yıl kilogramı 30 liradan satıldığını ifade eden Sağlam, "Gerçekten bu, üreticiler için büyük bir rakam. İnşallah Çarşamba Ovamızı fındık baskısından kurtarmak için değişik alternatif ürünlere yöneliyoruz." dedi.

“Aronyanın fındıktan daha iyi olacağına inanıyorum”

Üretici İsmail Çelebi ise arazinin fındık ve kavak ağaçları ile kaplı olduğunu belirterek, "Fındığa alternatif olsun diye 10 dönüm arazime aronya diktim. İlk deneme çalışmasını ben yaptığım için diğer üreticilere de örnek olmak istedim. Ben aronyanın fındıktan daha iyi olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Fındık üreticisi Ahmet Yılmaz da deneme amaçlı olarak 3 dönüm aronya fidanını arazisine dikeceğini aktardı.

Kullanım alanları

Sağlık açısından çok yararlı olan aronya vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengin, antioksidan içeriği en yüksek kültür meyvelerinden biri olarak biliniyor. Ekonomik değeri yüksek olan aronya meyvesi, farklı alanlarda kullanılabiliyor. Aronya meyveleri meyve suyu, dondurma ve süt sanayisinde, kurusu meyvesi ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda, baharat, reçel, marmelat ve konserve sanayisinde, kuru yaprağı ve kuru meyvesi çay olarak kullanılıyor. Kuru meyvesi, çiçekleri, kökleri ve yaprakları ilaç sanayisinde değerlendirilebiliyor. Aronya krem ve sabunlarda, cilt bakımında ve esans ham maddesi olarak kozmetik sanayisinde de kullanılıyor.

Türkiye'nin aronya ihtiyacı nedeniyle, bakanlığın sağladığı sertifikalı fidan ve kredi destekleriyle yeni aronya bahçelerinin kurulması teşvik ediliyor. Aronya bahçesi kurulurken, iklim ve diğer ekolojik koşulların uygunluğu, teknik bakım işlemlerinin usulüne uygun olarak yerine getirilmesi ile yer ve çeşit seçimi önem taşıyor. Bu hususlar yanında, büyük pazarlara yakınlık, iç ve dış ticaret imkanları dikkate alındığında söz konusu meyvenin üretiminin karlı bir alan olduğu değerlendiriliyor.

(Öncü Haber/AA)