Bu sezon TMO’nun alım kotası ve sert koşullarını fırsat bilen İtalyan Ferrero’nun piyasada istediği gibi at koşturmasıyla geçen senenin bile altına inerek üreticinin yüzünü güldürmeyen fındık fiyatlarında umutlandıran artış yaşandı.

Fiyatlar 27’yi gördü

Düzce’de bir süredir 24 lira bandında seyreden 50 randıman kabuklu fındığın kilogram fiyatı serbest piyasada 26-27 TL bandına kadar çıktı. Tekel Ferrero’nun düşük fiyat temelli müdahale edilemeyen politikası nedeniyle önümüzdeki günlerde ise fındık fiyatlarının nasıl seyredeceği belirsizliğini koruyor.

Dolar artıyor, üretici kaybediyor

Öte yandan üretici ilacından gübresine kadar her girdiyi dolar bazlı alırken Türkiye’nin stratejik tarım ürünü olan ve büyük bir kısmı dolar üzerinden ihraç edilen fındığın kilogram fiyatı açıklandığı tarihte 3 dolar 8 cente denk gelirken artışa rağmen 2 dolar 20 cente kadar geriledi.

Bugünkü karşılığı 37 lira 25 kuruş

1 dolar 12 lira 10 kuruşa denk gelirken bir kilogram fındığın Erdoğan’ın açıkladığı günkü değerini koruması için olması gereken fiyat 37 lira 25 kuruşa çıktı. Buna rağmen fiyatların 27 seviyelerinde kalmasıyla aradaki 10 liralık fark üretenin değil ithalatçının cebine girdi.

Kazanan yine ithalat lobisi

Artan maliyete ve yaşanan ekonomik bunalıma karşı üreticinin fiyatlarda revizyon beklentisine cevap alınamasıyla da bir kez daha kaybeden bir yıl boyunca bahçesinde emek veren çiftçi olurken kazanan üretim sürecinde hiçbir katkısı ve masrafı olmamasına rağmen fındığı dolar bazında yurtdışına pazarlamaya devam eden ithalatçı oldu.

HABER: Mehmet GÜNESEN