Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Kur Korumalı TL mevduat" sistemini duyurmasıyla rekor üstüne rekor kıran dolar, Türk Lirası’nın yüzde 40 değer kazanmasıyla 11 liranın altına kadar düştü.

Denetimler sıkılaştırıldı

Bu durumun ardından gözler kurdaki artışı gerekçe göstererek ürünlere fahiş zamlar yaparak vatandaşın cebindeki paraya göz dikenlere çevrildi. Dolardaki düşüşün raflara yansıması bir yana bazı ürünlerde zamların devam etmesi üzerine 81 ilde ilgili bakanlıklarca denetimler sıklaştırıldı. Fahiş fiyat artışları ve stokçuluk uygulamalarına yönelik denetim ve incelemelerde bulunmak üzere kurulan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, cuma günü toplanarak yapılan denetimler ve vatandaş şikayetlerini masaya yatırdı.

5 markete ‘haksız zam’ cezası

Bazı ürün gruplarında yüzde 20'leri aşan oranlarda sebepsiz yere zam tespit eden Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu; A101, Bim, Şok, CarrefourSa ile Metro marketlere idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı. Marketlerin beyaz et, kırmızı et, tavuk kanadı, beyaz peynir, kaşar peyniri gibi ürünlerde alış maliyetleri artmamasına rağmen yaptıkları zam oranlarının ticareti bozucu ve vatandaşı mağdur edici faaliyet olarak değerlendirildiği belirtildi.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu haksız fahiş fiyat artışı yapan 5 büyük zincir markete idari para cezası uygulanmasına hükmederken, Kurul'un yönetmeliği kapsamında marketlere 14 bin 860 liradan, 143 bin 860 liraya kadar para cezası kesilmesi öngörülüyor.