Yaklaşık 4 hafta önce serbest piyasada 5 lira seviyelerinden satışa sunulan randımansız kabuklu fındığın kilogram fiyatı, Mart ayının sonundaki zirai donun ardından günden güne yükseliyor.

Türkiye’nin en önemli ihraç ürünlerinden, Karadeniz Bölgesi’nde binlerce üreticinin geçim kaynağı fındıkta, mart ayının son günlerinde yağan kar ve yaşanan zirai don sonucu oluşan hasar, üreticiyi endişelendiriyor.

Bölgedeki ziraat odaları, yaptıkları ilk incelemede fındık sürgünlerinin don nedeniyle yandığını ve hasarın büyük olduğunu belirtiyor. Bölgemizde de ilk izlenimlere göre rekolte düşük olacak. Özellikle erkencil türlerde fındık az gözükmekte.

Fiyatların burada kalmayıp 10 lirayı geçeceği tahmin ediliyor. Dalda fındık olmayınca fiyatların bu seviyelerden aşağı düşmesi beklenmiyor.


Karadeniz Bölgesi’nde zarar sahil kesiminde yüzde 40, 100 rakıma kadar olan yerlerde yüzde 50 ile 60, 200 rakımlı yerlerde yüzde 70 ile 80, 400 rakımı aşınca ise yüzde 100 oranına yaklaşıyor. Bahçesini sigorta yaptıran üretici oranı yüzde 10 civarında olduğu söyleniyor. Yüzde 90'ı bahçesini sigorta ettirmediği için ciddi anlamda mağduriyet yaşıyor.

 

 

Haber;S.Kaşkır