Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak Türkiye’nin tek başına yüzde 70’inin ürettiği stratejik tarım ürünü fındıkla ilgili ihracat sorusuna yanıt verdi. Türkiye dışından yeni üreticilerin pazara girdiğini kaydeden Bakan Muş; Düzce, Sakarya ve Samsun’un da ciddi üreticilerden olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

‘Fındıkta hak edilen getiriyi alamıyoruz’

Fındık ihracatında Türkiye’nin hak ettiğini alamadığını belirten Bakan Muş, “Türkiye'nin haricinde yeni üreticiler piyasaya giriyor. Ordu, Giresun bu anlamda çok zenginken artık Sakarya, Samsun ve Düzce ciddi bir üretici olma yolunda ilerliyor. Dolayısıyla Türkiye buradan hak ettiği getiriyi, maalesef istediğimiz neticede alamıyoruz. Almamız gerekiyor. Bu, yabancı şirketlerin spekülasyonuyla alakalı.” dedi.

‘Kimin kaça alıp sattığına karışmamız söz konusu değil’

Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisi olması hasebiyle üreticiden kaça alınıp kaça satıldığına karışmanın mümkün olmadığını söyleyen Muş, “Bunun yerli veya yabancı olup olmadığı fark etmez. Eğer arz taleple uyuşmayan bir şey varsa Ticaret Bakanlığı olarak bu, bizim gündemimize gelir. Türkiye serbest piyasa ekonomisidir, kimin kaça alıp sattığına karışmamız söz konusu değil ama arz talep dengesiyle izah edilemeyecek bir durum söz konusuysa ve bu spekülatif bir şeyse mevzuat gereği bizim alanımıza girer. O zaman yerli veya yabancı olduğuna bakmaksızın müdahale edebiliriz." dedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN