Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan ekim ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı.

Buna göre, Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında ihracat eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 20 artarak 20 milyar 792 milyon dolar, ithalat yüzde 12,8 artışla 22 milyar 230 milyon dolar oldu. Ekim ayında dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40.1 azalarak 1 milyar 438 milyon dolara geriledi.

Bir süredir kötü gidişatın devam ettiği Düzce ekonomisi ekim ayında da iyi sinyaller vermedi. Ekim ayında Düzce’de ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21 oranında artarak 22 milyon 627 bin dolara ulaştı. Eylül ayına göreyse dışa satımlar yüzde 15 oranında azaldı.

Yurt dışından mal alımı anlamına gelen ithalat ise bir yıllık dönemde yüzde 64.9 oranında artarak 18 milyon78 bin dolar olarak gerçekleşti. İthalatta bir aylık değişim ise yüzde 26 düşüş şeklinde oldu.

5 organize sanayi bölgesinden 4’ünün faal olmasıyla övünen yetkililerin çizmiş olduğu pembe tabloya rağmen Düzce’de önemli bir yer edinen OSB’lerin ekonomiye katkı sağlaması için detaylı ve kapsamlı bir yeniden yapılanma planına ihtiyacı olduğu açıklanan her veriyle bir kez daha gözler önüne seriliyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN