Düzce'yi yakından ilgilendiren Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği 30674 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürülüğe girdi. Yeni yönetmelikle OSB'lerin daha yatırım dostu üretim alanları olmasının önü açılıyor. Yönetmeliğe göre OSB alanlarının seçiminde bürokrasi azalacak.

Söz konusu yönetmeliklerle OSB'lerde arsa tahsis süreçleri hızlanacak, spekülatif arsa tahsis ve satışının önüne geçilecek, tahsis edilmemiş parsellere ilişkin bilgilere eksiksiz ulaşılacak, arsa tahsisini kaybetmekle karşı karşıya kalan katılımcıların önü açılacak ve atıklardan enerji üreten tesisler kurulabilecek. Bu sayede OSB'lerde çarkların daha hızlı dönmesinin sağlanması amaçlanıyor.

Öte yandan  OSB’lerin olağan veya olağanüstü genel kurullarının toplanması için çağrı yapılmaması durumunda nihai karar bakanlık tarafından verilecek.
 
Atıklardan enerji üretilebilecek
Yeni yönetmelikle, atıklardan enerji üretilebilecek tesislerin kurulması için yoruma açık maddeler de netleştirildi. Hangi durumlarda atıklardan enerji üreten tesisler kurulabileceği de net bir şekilde açıklandı. OSB ve katılımcıların ihtiyaçlarına yönelik olarak güneş ve rüzgardan elektrik enerjisi üreten tesisler açılabilecek.

Tesisler, OSB tüzel kişiliğinin ortak donatı alanında yapılabilecek. Yatırımcıların arsa tahsis başvuruları 30 gün içinde neticelendirilecek. Yatırımcı reddedilirse 15 gün içinde gerekçeli karar hem yatırımcıya hem de Bakanlığa bildirilecek. Keyfiliğe müsaade edilmeyecek.

Arsa tahsis süreçlerinde katılımcının yapı ruhsatı ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma süreleri yeniden düzenlendi. Yönetim kuruluna bu süreleri uzatma yetkisi verildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan kredi kullanan OSB’lerin ihale süreçlerinde istenilen geçici teminat ile kesin teminat miktarlarında indirime gidildi.


Haber: C.ÜSTÜNER
Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ