Yeni tip koronavirüs salgınının ülkemizde ilk kez görüldüğü 2020’de büyükşehirlerden küçük şehirlere göçün artması ve konuta olan talebin artması hem düşük faiz hem de kredi koşullarının cazip olması konut satışlarında rekoru getirmişti.

2021’in başlamasıylaysa kredi koşullarının zorlaşması, faiz artırımı ve enflasyonun yüksek olması, konut maliyetlerinin artmasıyla fiyatlarındaki kontrol edilemeyen artış nedeniyle satışlar dibi görmüştü.

Faiz indirimi can suyu oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın peş peşe aldığı politika faizi indirimi kararlarının ardından konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşler konut piyasasına da can suyu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı ekim ayı konut satış istatistiklerini açıkladığı verilere göre ülke genelinde konut satışları ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %14,9 artarak 137 bin 401 oldu. Eylül ayına göreyse konut satışları 10 bin azaldı.

Düzce’de piyasa toparlanma eğiliminde

Konut satışlarında Türkiye genelinden daha keskin bir yaşanan Düzce’de de piyasada toparlanma eğilimi görüldü. Düzce’de konut satışları geçen senenin aynı ayına göre ekimde yüzde 0.8 oranında arttı. Geçtiğimiz eylül ayına göre 1 ayda konut satışında yaşanan artış yüzde 4.3 oldu.

Satılan 10 konuttan 7’si ikinci el

Verilere göre ekim ayında Düzce’de 745 konutun satışı yapıldı. Bu konutların yüzde 71’ini ise ikinci el konutla oluşturdu. İlk satışı yapılan konutların sayısı 218 olurken, ikinci elde bu sayı 527 oldu.

HABER: Mehmet GÜNESEN