Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan aralık ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre Türkiye genelinde aralık ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,3 arttı.

Yeni tip koronavirüs salgınıyla başlayan ekonomik bunalımdan, katma değer üretim yapan tesislerin azlığı nedeniyle ortalamanın üstünde etkilenen Düzce, aylar sonra sanayide iyileşme emaresi gösterdi.

İhracat 30 milyon doları geçti

TÜİK verilerine göre Düzce’de ihracat 2021 yılı aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 80,4 artarak 30 milyon 978 bin dolara yükseldi. Dışa satımda ilk kez 30 milyon dolar bandı geçildi. Düzce, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bolu ile birlikte yer aldığı TR42 bölgesinde ihracatını oransal olarak en fazla arttıran il oldu.

Dış ticaret fazlası verdik

İhracattaki artışla birlikte yabancı ülkelerden mal alımı anlamına gelen ithalattaki artış da devam etti. Aralık 2020’ye göre yüzde 47,3 artan ithalat 21 milyon 914 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye genelindeki açığın aksine Düzce ekonomisi 9 milyon doların üzerinde dış ticaret fazlası verdi.

Doğru yönetim bu potansiyelle uçurur

Aylar sonra ortaya çıkan bu iyiye gidiş Düzce’nin doğru yönlendirmeyle kente katkı sağlayabilecek sanayi potansiyelini ortaya koydu. Ancak 5 OSB’nin bulunduğu ilde sanayi yapılanmasında, kentteki hava kirliliği problemini beslemeyecek ve asgari ücretli istihdam dışında katkı sunabilecek yeniden bir planlama ihtiyacı hala çözüme kavuşturulmayı bekliyor.

Düzce sanayisinin, kentin her anlamda yararına olacak şekilde refaha çıkması için çevreye zarar vermeyen yeşil sanayinin özendirilmesi ve günün şartlarına uygun, katma değer üretecek firmaların bölgeye çekilmesi gerekiyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN