Günden güne kendini hissettiren ekonomik sorunlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ticaret sicili istatistiklerinde durumun vahametini ortaya koyan bir tablo sergiliyor. Geçtiğimiz yıldan bu yıla açılan şirket ve ticari işletmelerde önemli bir fark yaşanmazken, kapanan işyerlerinin sayısındaki artış göz korkutacak düzeye ulaştı.

Düzce'de 2008 yılının ilk yedi ayında gercek kişilere ait 377 adet ticari işletmenin kapandığı bildirildi. TOBB Ticaret sicili verilerine göre geçen sene Düzce'de faaliyet gösteren kooperatiflerde kapanan yokken bu senenin ilk yedi ayında üç kooperatif kapandı. 2007'nin ilk yedi ayında 7 şirket kapanırken, bu sayı bu senenin aynı döneminde 10 'a yükseldi.

Tasfiye edilen şirket ve kooperatif sayılarındaki artış da dikkat çekici düzeylere ulaşıyor. Geçen sene temmuz sonuna kadar Düzce'de 8 şirket ve 3 kooperatif tasfiye edilirken, bu senenin aynı döneminde 14 şirket, 4 kooperatif tasfiye edildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Ticaret sicili verlerine göre 2007 yılının ilk yedi ayında 98 şirket, 4 kooperatif, 95 gerçek kişiye ait işletme açıldı. 2008 yılında açılan şirketlerin sayısı aynı dönemde 104'e yükselirken, kooperatiflerin sayısı 3'e düştü. Aynı dönemde açılan gerçek kişilere ait ticari işletmelerin sayısı ise 95'ten 65'e düştü.

2007 ve 2008 yıllarının temmuz ayları kendi başlarına değerlendirildiği zaman da göstergeler baş aşağı gidiyor. 2007 temmuzunda kapanan kooperatif ve şirket bulunmazken sadece 4 ticari işletme kapanmıştı. 2008 temmuzu ise 2 şirket, bir kooperatif ve 21 ticari işletmenin kapanmasına sahne oldu. Geçtiğimiz yılın temmuzunda herhangi bir tasfiye gerçekleşmezken, bu senenin temmusunda bir şirket ve iki kooperatifin tasfiyesi gerçekleştirildi.

Temmuz aylarının karşılaştırılmasında açılan işletmeler açısından önemli bir fark gerçekleşmedi.