1 Eylül’de müdahale alımına başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasayı dengeleme rolünü çiftçiye sunduğu ağır şartlar ve alım kotası nedeniyle iyi oynayamaması nedeniyle fındıkta tekel hale gelen İtalyan Ferrero şirketinin hamleleri 24 TL olan fiyatlarda düşüşe neden olmuş ve piyasayı tepetaklak etmişti.

Ferrero, TMO’nun görevini yapamamasını fırsata çevirdi

Ürününü TMO’ya veremeyen, verse bile kota nedeniyle yalnızca 3’te 1’ini satabilen üreticinin mecburi istikameti bu sezonda da serbest piyasa oldu. Okulların açılmasını fırsat bilerek düşük fiyat politikası belirleyen, piyasadaki bazı tüccarlardan fındık alımını keserek fiyatın düşük seviyelerde kalmasını sağlayan Ferrero nedeniyle fındık fiyatları geçtiğimiz günlerde açıklananın 3 lira 75 kuruş altına kadar düştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından levant kalite için 26 lira 50 kuruş, Giresun kalite için 27 lira olarak açıklanan fındık fiyatları serbest piyasada 22 lira 75 kuruşa kadar gerilemiş, bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmek için ürününü bekleten üretici hüsrana uğramıştı.

Düzce’de fiyat 50 kuruş arttı

Öte yandan, bir yıl boyunca zahmetini çektiği ürününü değerinde satabilmek için bekleten üreticilere umutlandırıcı haber geldi. Bir süredir 23 TL seviyesinde ilerleyen fındık fiyatlarında yağışlı giden havaların fındık arzını yavaşlatması nedeniyle kısmi artış yaşandı. Geçen hafta itibariyle Düzce’de 50 randıman kabuklu fındık fiyatları 23 lira 50 kuruşa çıkarken bu hafta itibariyle de bu fiyattan işlem görmeyi sürdürüyor.

Önümüzdeki günlerde ne olacağı belirsiz

Fiyatın önümüzdeki günlerde nasıl seyredeceği ise bilinmiyor. Bazı tüccarlar artışın devam edeceğini öngörürken bazıları ise Ferrero’nun duruma el atma ihtimalini göz önünde bulundurarak fiyatların yeniden 23 TL seviyelerine kadar gerileceğini söylüyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN