Fındıkta 2021 sezonu geride kaldı. Üretici bir yıl boyunca emek verdiği ürününü hak ettiği fiyattan satamamanın çaresizliğini yaşarken fındık üretim sürecinde hiçbir aktif rolü olmayan ihracatçılar köşeyi döndü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından levant kalite için 26.5, Giresun kalite için 27 TL açıklanmasına rağmen TMO’nun alım kotası ve üreticiye sert koşullar koşması nedeniyle üreticinin mecburi istikameti serbest piyasa oldu.

Tüccara mahkûm olan üreticiler TMO’nun dengeleme rolünün iyi oynayamamasını fırsat bilen İtalyan Ferrero’nun dizginleri eline almasıyla açıklananın 3 lira 75 kuruş altı olan 22 lira 75 kuruşa kadar gerileyen fiyatlardan ürününü satmak zorunda kaldı.

Bu durum karşısında binlercesi Düzce’de olmak üzere 8 milyon insanın geçim kaynağı olan yeşil altın fındıkta sezon öncesi tarihte gerçekleşmemiş astronomik rekolte tahminiyle üreticinin elinden emeğini ucuza almanın hesaplarını yapan ihracatçının yüzü güldü. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, 1 Eylül-31 Ekim döneminde 454 milyon 280 bin 984 dolar karşılığı 69 bin 98 ton fındık ihraç edildiği bildirildi.

İHRACATÇI İYİ BİR SEZON UMUYOR

Açıklamada, geçen sezonun aynı dönemiyle kıyaslandığında ihracatın miktarda yüzde 19, değerde yüzde 13 arttığı belirtilerek, "Bu olumlu tablonun devam edeceği ve fındık ihracatında iyi bir sezon geçireceğimiz umudunu koruyoruz." denildi.

DÜZCE’DE FINDIK 23.50 - 24 BANDINDA

Öte yandan serbest piyasaya fındık akışının azalmasıyla Düzce’de fındık fiyatları yükseldi. 50 randıman kabuklu fındığın fiyatı 23.50 - 24 TL arasında işlem görüyor. Bu artış okulların açılması ve yaklaşan kış ihtiyaçları nedeniyle ürününü düşük fiyattan pazara indirmek durumunda kalan üreticileri üzerken halen fındığını satmayan az sayıdaki üreticiyi ise sevindirdi. Artışın sürüp sürmeyeceği ise belirsiz.

HABER: Mehmet GÜNESEN