CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın, teşviğe rağmen yatırımlarda gerileme yaşandığını bildirdi ve bölge bölge açıkladığı istatistiklere göre Düzce’nin içinde bulunduğu 4. Bölge'de yatırımların yüzde 26 düşüşle 1.8 milyara geriledi.


İlk çeyrekte teşvik belgesi alınan yatırım sayısı geçen yıla göre yüzde 21, yatırım tutarı yüzde 28, öngörülen istihdam yüzde 18 düşüş gösterdi. Teşvik belgesi sayısı tüm sektörlerde geriledi. Belgeye bağlanan yatırım tutarında ise hizmetler dışındaki diğer tüm sektörlerde düşüş yaşandı. Teşvik belgesi alınan yatırımların tutarı enerjide yüzde 39, tarımda yüzde 38, imalat sanayiinde yüzde 25 azaldı. Teşvik sistemindeki 6. Bölge, aralarında derin gelişmişlik farkı bulunan coğrafi bölgeler içinde sosyo-ekonomik düzeyi en düşük olan ve en fazla göç veren Doğu ve Güneydoğu'daki 15 ili de kapsıyor. Ülkedeki siyasal istikrarsızlık, ekonomideki bozulma ve belirsizlikten de en fazla bu bölge etkileniyor. Bölgeler arası derin gelişmişlik farkları, terör de dahil birçok toplumsal sorunu beraberinde getiriyor.


Oran, İç siyaset ve dış politikadaki tutarsızlık ve belirsizlik, ulusal güvenlik ve sınırlarımızdaki zafiyetler yatırım iklimini olumsuz etkilediğini savundu. Ekonomi, iç siyaset ve dış politikada giderek artan belirsizlikte yatırımcı önünü göremiyor. Oran, “Yüksek kur girdi, yüksek faiz kaynak maliyetlerini yükseltiyor, istikrarsızlık ve güven kaybı, yatırımcıyı caydırıyor, yatırımlara darbe vuruyor. Kağıt üzerindeki teşvikler, ülkede siyasi ve makro ekonomik istikrar olmadığı için işe yaramıyor. Hem ileriye yönelik yatırım eğiliminde hem de gerçekleşen yatırımlarda sert düşüşler yaşanıyor. 3 milyona yaklaşan resmi, 5 milyonu aşan gerçek işsizi bulunan Türkiye, istihdam yaratma kapasitesini tümden yitiriyor, işsizlere iş aş yaratamaz hale geliyor. Ciddi boyutlardaki işsizlik sorununun çözümü için hayati önem taşıyan yatırımlar cephesindeki kan kaybının Türkiye'ye faturası büyük olacaktır .”ifadesini kullandı.


Yatırımların gerilemesinde iç ve dış siyasete işaret eden Oran’a benzer açıklama geçtiğimiz günlerde Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır’dan gelmişti. Çakır, 17 Aralık operasyonuyla gündeme gelen “Paralel yapı”nın ülkeye zehir saçtığını savunmuş, Operasyonun Düzce'ye yansımaları için ise Çakır, “Yabancı yatırımcının önünü kesti” demişti.

 

 

Haber;S.Kaşkır