Sözleşmeli sağlık personelinin sorunlarının çözümü için Devlet Personel Başkanlığı'nca hazırlanan yasa taslağı ile sözleşmeli sağlık personeline zam, tayin ve becayiş hakkı geliyor.

Taslakta sözleşmeli personelin çalıştığı iller beş gruba ayrıldı. 1'inci ve 2'inci grup illerde görev yapan personellerin maaşında bir değişme olmayacak. Erzurum dışındaki büyükşehirlerde personelin maaşına zam yapılmayacak. Düzce'nin de bulunduğu 3'üncü bölgedeki personelin brüt maaşına yüzde 10, 4'üncü bölgedeki illerde görev yapan personelin maaşına yüzde 20 zam yapılacak. 5'inci bölgedeki illerde görev yapan personel ise yüzde 25 ile en yüksek zammı alacak.

Taslakta eş durumundan tayin hakkına ise çok kısıtlı bir şekilde imkan tanındı. Taslakla eşi, sözleşmeli memur olan veya asker, polis gibi zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan görevde bulunanlara eş durumundan tayin hakkı tanınırken eşi kadrolu memur veya özel sektörde çalışanların eş durumundan tayin yapmalarına imkan tanınmadı.

Taslakla, doğum izni sonrası ve askerlik dönüşü işe başlama hakkının da personele tanındığı belirtildi. Askerlik nedeniyle sözleşmesi feshedilen personel, askerlik sonrasında terhis dönüşünü takip eden 30 gün içerisinde kurumuna başvuru yaptığı, doğum nedeniyle sözleşmesi feshedilenler ise 1 yıl içerisinde kurumlarına başvurdukları takdirde 30 gün içinde göreve başlayabilecekler. Ayrıca sözleşmeli personele doğum öncesi 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 hafta ücretli doğum izni hakkı da tanınıyor.