Doğu Marmara Bölgesi’nde yer alan firmalar hem ihracat kapasiteleri hem de sayısal olarak listedeki yoğunluklarıyla dikkat çekti. Konu hakkında değerlendirmelerde bulanan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut, Doğu Marmara’nın ihracat rakamları hakkında ajans uzmanlarınca yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan sonuçları basınla paylaştı. Genel Sekreter Dr. Fatih Akbulut bu sonuçlara ilişkin yaptığı açıklamada, “2013 yılı TİM ihracat rakamlarına baktığımızda Doğu Marmara Bölgesi’nin Türkiye’nin lokomotifi olmaya devam ettiğini görüyoruz. Buna göre 38’i ilk 500 içerisinde olmak üzere; Kocaeli 56, Sakarya 9, Düzce 1, Bolu ve Yalova 2 firma ile toplamda 70 firmanın merkezleri Doğu Marmara Bölgesi’nde yer alıyor. Ancak bölgemiz için önemli bir husus olan merkezi bölgemizde olmayıp üretim tesisi bölgemizde olan firmalar için değerlendirme yaptığımızda 86’sı ilk 500’de olmak üzere toplam 140 firmanın Doğu Marmara Bölgesi'nde yer aldığını söyleyebiliriz. Bu rakamın da iller arasındaki dağılımı Kocaeli 94, Sakarya 25, Düzce 11, Bolu 7 ve Yalova’dan da 3 firma yer almıştır.” dedi.

 

Yıllık ihracat tutarları

 

Akbulut, yıllık ihracat tutarlarına bakıldığında ise yine TİM verilerine göre; Kocaeli 12.7 milyar USD, Sakarya 2,2 milyar USD, Düzce 115 milyon USD, Bolu 147 milyon USD ve Yalova 305 milyon USD olmak üzere Doğu Marmara Bölgesi'nin yaklaşık 15,6 milyar USD toplam ihracat rakamına ulaştığını ancak; merkezi Doğu Marmara’da olmayan firmaların ihracat rakamlarının bu tutarın içerinde yer almadığını belirtti. İhracatçı ilk 1000 firmanın değerlendirmelerini de yapan Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut, “Ajansımız tarafından yaptığımız çalışmalarda ilk 1000’e giren firmalara ilişkin bazı tespitlerde bulunduk. Bu tespitlere göre merkezi Doğu Marmara’da yer alan 70 firmanın ihracat rakamı toplam 13,2 milyar USD’dir. Merkezi Doğu Marmara’da olmayıp üretim tesisi Doğu Marmara’da olan 140 firmanın ihracat rakamı dikkate alındığında ise bu tutar 27,2 milyar USD tutarında olmaktadır. Aradaki fark olan yaklaşık 14 milyar USD tutarındaki rakamın yaklaşık yarısının bölgemizde üretilen katma değer olduğu göz önüne alınırsa Doğu Marmara’nın toplam ihracat rakamının yaklaşık 22 milyar USD dolaylarında olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu da Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 15’inin bölgemizde üretim yapan firmalar tarafından gerçekleştirildiği anlamına gelmektedir.” diye konuştu.

Akbulut, ülkenin 2023 ihracat hedeflerine ulaşabilmek amacıyla Doğu Marmara Bölgesi’nde ihracat rakamlarının gelecek yıl daha da artmasını ümit ettiğini belirterek bölge gelişimine katkıda bulunan tüm firmaları tebrik etti.

 

 

 

 

Haber;C.Üstüner