Yılbaşında başlayan zam furyasından Düzce’deki toplu taşıma araçları da nasibini almış, Düzce Belediye Meclisi, Aralık ayında yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere Düzce’de toplu taşıma ücretlerine zam yapmıştı. Yapılan bu zammın üzerinden bir ay geçmeden akaryakıtta durdurulamayan fiyat artışlarının ardından belediye toplu taşıma ücretleri ikinci zam kararını aldı.

Tam bilet yüzde 40 zamlanacak

Düzce Belediye Meclisi Şubat Ayı ilk toplantısında meclis gündemine gelen zam talebi, meclis üyeleri tarafından oylanarak, oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmişti. Yapılan incelemeler neticesinde Düzce’de toplu taşıma ücretleri zam oranları tam bilette yüzde 40, öğrenci biletinde yüzde 29, tek kullanımlık kartta ise yüzde 18 olarak belirlendi. Bu teklifin komisyondan gelecek rapor doğrultusunda Perşembe günkü toplantıda kabul edilmesiyle tam bilet fiyatları 3.50 TL’den 4.90 TL’ye, öğrenci bileti fiyatları 2.25 TL’den 2.90 TL’ye, tek kullanımlık kart fiyatları ise 5 TL’den 5.90 TL’ye çıkacak.

‘Ulaşım zaten pahalı’

Temel gıda maddelerinden elektriğe, doğal gazdan akaryakıta kadar her kaleme gelen zamlarla boğuşan ve ay sonunu getirmenin hesabını yapan Düzceliler bu karara tepki gösterdi. Öncü Haber mikrofonuna konuşan vatandaşlar zaten Düzce’deki ulaşım cüretlerinin yüksek oluşundan dert yanarak belediye yönetiminden zam kararından vazgeçerek halkın yanında olmalarını istedi.

“Her şeye zam yapılmaz, bizlere normal geliyor”

Son dönemde iğneden ipliğe kadar gelen zamların artık vatandaşlara normal geldiğini ifade eden Mehmet Anaç, “Toplu ulaşım araçlarını ara sıra kullanıyorum. Şimdi öncelikle tabii verene çok, alana az bir dönemde yaşıyoruz. Artan mazot fiyatları ve diğer maliyetler elbette toplu ulaşıma yansıyor. Sonuçta belediye zam yapıyor, ama bu zammı otobüsçülerden gelen zamlar nedeniyle yapıyor. Artık her şeye zam gelmesi bize o kadar normal geldi ki, bunu burada dile getirmek mümkün değil. Benim Düzce Belediyesine bir serzenişim olacak; şimdi 2 binişlik tek kullanımlık kartlar oluyor, ama bu 2 kullanımlık kartı aynı gün içerisinde kullanman gerekiyor. Ertesi gün o bileti kullanamıyorsunuz. Bakın bu haksızlıktır, bu da kul hakkına giriyor.” dedi.

“Düzce’de otobüs fiyatları çok pahalı”

Düzce’de toplu taşıma ücretlerinin çok pahalı olmasından yakınan İlknur Arslan, “Otobüs fiyatları çok fazla. Özel araçlara zaten akaryakıt fiyatları nedeniyle kullanamıyoruz. Otobüs fiyatları çok aşırı pahalı geliyor. Yani karşılayamıyoruz. Bu nedenle toplu ulaşım ücretlerine bir çözüm bulunması gerekiyor, Düzce’de” diye konuştu.  

“Okula gidip-gelmekte zorlanıyorum”

Düzce’de otobüs ücretlerinin pahalı olması nedeniyle okula gidip-gelmekte zorlandığını belirten lise öğrencisi Oğuzhan Mallı, “Ben öğrenciyim, hem okuyup hem çalışarak harçlığımı çıkartmaya çalışıyorum. Otobüs biletlerinin pahalı olması nedeniyle, okula gidip – gelmekte zorlanıyoruz. Ben çalışarak ekmeğimi kazanmaya çalışıyorum. Ama yol ücretleri beni çok yoruyor” şeklinde konuştu.

“Öğrencilere zam değil, indirim yapılsın”

Okul maliyetlerini karşılamak için boş zamanlarında çalıştığını dile getiren lise öğrencisi Ekrem Tezel, “Bu böyle gitmez. Maliyetlerimi karşılayabilmek ve aileme yük olmamak için hem çalışıyorum, hem de okuyorum. Okula giderken otobüse binmem gerekiyor, bu nedenle öğrencilere zam değil, bir indirim yapılmasını istiyorum” ifadelerine yer verdi.

“Yeni zam çok ağır olur vatandaşlara” 

Toplu taşıma ücretlerine yeni bir zammın vatandaşlara çok ağır geleceğini kaydeden Metin Yörükoğlu ise, “Otobüs fiyatlarına daha geçenlerde zam yapılmıştı. Yeni zam çok ağır olur vatandaşlara. En fazla 50 kuruş zam yapmaları gerekiyordu. Bu zammı yeniden gözden geçirip, düzeltmeleri lazım. İnşallah düzeltirler. Bu da belediye başkanının elinde olan bir şey.” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI