Hastane Caddesi’nde bulunan ve eski Yimpaş olarak bilinen binayı ve arsasını satın alan Düzceli Royal Gold Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Aydın ile binada kiracı bulunan Ankara merkezli Yunus Marketler Zinciri Şubesi arasında geçtiğimiz günlerde patlak veren otopark krizi, Düzce kamuoyunda büyük ses getirmişti. Satın aldıkları mülkte kiracı olan Yunus Market’in kullanım hakkı olmamasına karşılık önündeki alanı otoparka çevirdiğini belirten Düzceli firma yetkilileri, uyarılara ve çıkarılan zorluklara rağmen yatırımı durdurmayacaklarını bildirmişti.

Yaşanan gelişmeleri ilk kez konuk olduğu Öncü TV’nin Kitabın Ortasından programında anlatan aynı zaman Düzce’nin ilk diyaliz merkezlerinden biri olan Oray Diyaliz’in sahibi başarılı İş İnsanı Orhan Aydın, memleketine yatırım yapmak isteyenlere Düzce’deki idareci ve siyasilerin neden sahip çıkmadığını sorguladı.

Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayınıyla ilgi ile takip edilen programda Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, AVM yatırımı hakkında merak edilen tüm soruları Aydın’a yöneltti.

“Bizim burayı satın almamamızın ne anlamı kaldı?”

Yunus Market Şubesi’nin sözleşmede bulunmayan alanları da işgal ettiğine işaret eden Aydın, Şimdi burada bizim mesela bir firma spor salonu olarak istiyor bir katını, bir katını Türkiye’deki ünlü bir firma istiyor, bir katı Köfteci Yusuf ile görüşüyoruz, anlaşırız anlaşamayız ayrı mesele. Şimdi bizim alt katını bir lojistik firması istiyor gibi. Daha arka bölüme geçmedik. Şimdi burada Yunus Market bizim bütün proje gelişimimizi bozuyor. Ve bizim yerlerimizi işgal etmiş, alanlarımızı işgal etmiş. Şuradan savunuyor kendisini; “Benim 4.5 yıl sözleşmem var.” diyor. Bir 10 yıl bitmiş, ikinci 10 yılından da 4.5 yılı kalmış. Biz şimdi diyoruz ki; satın aldıktan sonra, diğer firma ile yaptığın anlaşma, sözleşme süren dolana kadar bizim içinde geçerli. Ama sözleşmede belirtilen ana alanına dön, sözleşme dışında kalan alanları işgal etme. 2 bin 400 metrekare kullanabileceği alan yazarken sözleşmede bizim 5 bin metrekare yerimizi kullanıyor. Böyle olunca, bizim burayı satın almamızın ne anlamı kaldı şimdi. Ne yapıyor? Alanlarımızı işgal ediyor. Kendine ait olmayan yere en az 50 kamyon mal indirmiş.” dedi.

“Bina otel veya özel hastane olarak düşünülüyor”

Binanın otel veya özel hastane olarak kullanılması için çalışmalar yürüttüklerini ve Türkiye’nin ünlü bir özel hastanesinin burada yatırım yapabileceğini dile getiren Aydın,  “Arkadaki otel bölümüne gelince; otel bölümünde karkası bitmiş, karot incelemeleri yapıldı son derece olumlu. Şu an da inşaat projesi yarın sabah başlasak hiçbir sorunumuz yok. Fakat biz buraya önemli bir otel getirebiliriz zaten. Proje otel üzerinden yürümüş, otel projesi de sağlığa uygun. Fakat Türkiye’nin çok ünlü bir hastane markası da bizimle temasta, onlarla anlaşabilirsek hastane olacak. Durum böyle olunca Düzce’ye ne kazandırır sorusuna geliyoruz; çok şey getirecek. Hastane ya da otel ve önündeki bina da biz 110 kişinin çalışacağını tasarlıyoruz. Beyaz yakalardan bahsetmiyorum. Düzce’de çalıştıracağımız ilkokul, ortaokul, lise mezunu arkadaşlarımızdan bahsediyorum. Sadece bu insanlardan biz 110 kişiye ekmek kapısı açacağız. Düzce’ye bu bir katkısı sadece. O pislik oradan kalkıyor, ışıklar içerisinde mükemmel bir kompleks geliyor ve buradan 110-120 kişi ekmek yiyor. Ayrıca totalde beyaz yakalarla beraber 250 kişinin çalıştığını düşünün burada, 250 kişinin burada tuttuğu ev, pazar alışverişi derken Düzce esnafına bin lira bıraksa ne yapar? 250 bin lira yapar. Hepsi Düzce’ye hizmet, hepsi Düzce insanına hizmet. Peki, Düzce’de başka bir şey daha var, Düzce’nin öz sermayesine sahip çıkmak lazım, bu kim olursa olsun. Adam 300 bin dolarlık yatırım yapıyor organize sanayide, alkışlanıyor, yemeklere davet ediliyor, Düzce’nin çocuğu 3 milyon dolarlık yatırım yapmış hiç ilgi görmüyor. Siz duydunuz mu bu insanlara plaket verildiğini? Bir adamın petrol satıp da vergi rekortmeni olması benim için bir önem arz etmiyor. Yani 300 bin dolarlık adam kadar ilgi görmüyor 3 milyon dolarlık Düzce’nin çocuğunun yaptığı yatırım.” şeklinde konuştu.

“Yunus Market yüzünden ünlü bir marka yatırım yapmaktan vazgeçti”

AVM binasına yatırım yapmak için Türkiye’nin ünlü bir firması olan Köfteci Yusuf’un yatırım yapmak için binaya bakmaya geldiğini ancak market yetkililerinin umursamaz tavırları yüzünden yatırım yapmaktan vazgeçtiğini anlatan Aydın şu değerlendirmelerde bulundu:

Gelen ismi açıklayayım ben size; Köfteci Yusuf geldi, salona bakacak. Üst kata fakat market kapanmış biz Köfteci Yusuf’u çıkaramıyoruz düştüğümüz acziyete bak. Bin bir minnet rica tanımadığımız adamların evini buluyoruz, kapısına gidiyoruz, anahtarları alıyoruz ancak açtırabiliyoruz. Açtıktan sonra aşağıdaki beyefendi diyor ki; “15 dakikayı geçmesin beyefendi.” Hayır yani adam bizim hakkımızda ne düşünür ki? Siz olsanız ne düşünürsünüz? Ya adam 11 bin 200 kişi çalıştırıyor, Köfteci Yusuf dediğin adam marka olmuş yani. Çok beğendiler ama adam sonra dedi ki; “Biz gidelim, böyle karışık işlere girmeyelim.” “Ya o bilmiyor, siz yanlış anlamayın.” falan dedik neyse adamı gece saat 2.5-3 gibi yolcu ettik. Şimdi; bu adam gelecek olsa bile, imajımız sarsıldı. Kendimize ait olan mülkiyete giremiyoruz, bizdeki sinir harabiyetine bir bak; ağzımızı açmıyoruz. O hadiseden sonra Köfteci Yusuf gelir mi, gelmez mi onu bilmiyoruz, bu bir. İkinci harabiyet; bir oralet markası gelecek, aynı senaryoyu orada da yaşıyoruz. Adamlara diyoruz ki; “Size verdiğimiz plan proje sözleşmede belli, size ait olmayan alanların anahtarını bize verin, buraları açın.” 3 ay oldu, o ona soracak o, o na soracak silsileler yoluyla devam edecek 3 ay oldu. Bu arada bütün merdivenler, soğuk sıcak hava sistemleri parçalanmış harabeye çevrilmiş, burada sadece 6-7 milyon liralık masraf var sadece o sistemlerde. Biz de bunlara dedik ki burada bir sürü masraf var, bu ne olacak? Satın aldığımız günden bu yana fazla kullandığınız alanların da kirasını ödemiyorsunuz? Cevap yok. Biz şimdi Yusuf’la anlaşamadığımız takdirde düğün salonu yapacağız, sezonu kaçırıyoruz. Biz bunlar hakkında dava açtık.”

“Bize kabadayılık yapıyorlar”

Mülk kendilerine ait olmasına karşılık Yunus Market yetkililerinin, kabadayılık yaptığını söyleyen Aydın, şöyle devam etti:

Biz kamyonları mecbur korumak için çektik inşaat malzemelerimizi. Şimdi orada 15 yıldır hiç kimse yaşamadı ya, bir sürü tadilat var, fayansı kırılmış, duvarı dökülmüş falan. Malzemelerimi nereye koyacağım ben tadilat için? Kendi yerime koyacağım değil mi? Onlara ait olduğunu iddia ediyorlarsa çıkarsınlar belgesini ispatlasınlar, yok ki öyle bir şey alan bizim. Biz de ne yaptık, mağdur olmasınlar diye ön tarafta 5.5 metre genişliğinde boydan boya bir alan bıraktır müşterilerinin otoparkı için. Buna bile hakları yok biz güzellik yaptık kendilerine. Kabadayılık yapıyor bize. Üstüne bir de bizi şikâyet ettiler emniyetin mesaisi başladı, dosyaları evrakları istediler bizden ibraz ettik haklı olduğumuz ortaya çıkınca onlar da gitti. Ya biz şimdi inşaat alanını nasıl açık bırakalım ki orada Allah korusun birine bir şey olsa hesabını kim verebilir, Yunus Market de veremez ki.”

“Biz tebliğimizi yaptık; ya çıkıp giderler, ya da bilirkişiye gideriz”

Bizim yerimizi işgal ettiği için dava açtık, buradan çıkmak zorunda.” diyen Aydın, şunları kaydetti:

“Benim ticaretimi engellediği sürece bunun bedelini öder, ben adalete güvenirim. Bakın sadece 4 milyon liralık merdiven masrafı var orada, kırmış, koparmış, mahvetmiş Sadullah Bey, gelin bir bakın. Şimdi biz ona verirken de böyle olmadığını kanıtladık. Tertemiz teslim aldıkları yeri mahvetmişler. Tabii bu olanlardan ana patronların haberi yoktur. İşe yönetici girmiş çıkmıştır, başka biri gelmiştir, öyle olur kontrolsüz olursa. Yani benim bir suçum varsa, adalet bana; ‘Sen adamların yolunu kapattın ticaretine engel oldun.’ diyorsa ben ‘Eyvallah’ derim. Onlar da bana yaptıklarının parasını ödeyecekler, çaresi yok bunun. Zaten sözleşmede ‘Bu sözleşmeye otoparklar dahil değildir.’ yazıyor, buna imza atmışlar. Bunlar zaten Türkiye’de senede 6-7 sorun yaşarlarmış buna benzer. Biz kendilerine tebliğimizi yaptık; ya hızlı bir şekilde orayı boşaltıp çıkarlar, ya da biz bilirkişileri getirir inceletiriz bize yaşattıkları zarar neyse Türkiye şartlarında, bunu öderler.”

“Yasal süreç devam ediyor”

Yunus Market Şubesi ile yaşadıkları anlaşmazlığı yargıya taşıdıklarını belirten Aydın, şu ifadeleri kullandı:

“Her şey yasal haklarımıza bağlı. Sözleşmede otoparkların dahil olmadığı, onun çalışma alanının metrekaresi yazıyor. Yasal olarak kullanabileceği alanın 2 katını işgal ediyor. Zaten bizim öncelikli problemimiz bu. Kendilerine diyoruz ki “Sözleşmede sana tahsis edilen alanına çekil.” Öyle olursa sorun yok. Ama hakkı olanın hem 2 katını kullanıyor hem de “Para mara yok, çıkmıyorum.” diyor. Şaka gibi. Adam bize ödeme yapmıyor, “Sizi tanımıyorum.” diyor. Defalarca hukuki yoldan bildirimimizi yaptık, dilekçelerimizi yazdık ona rağmen bunu yapıyor. Dün gece 5 tane aracımızın far lambalarını kırmışlar. Ondan sonra bizim kanunen oraya asmak zorunda olduğumuz ‘İnşaata girmek yasaktır’ tabelalarını söküp, yerine ‘Marketimiz açıktır’ tabelaları asmışlar. Bunu da bugün polise bildirdik.  Parayı nereden buldu? Ya hu bunu sorması gereken mali polistir, savcıdır, hakimdir ya. Koskoca 2 bin yıllık Türk devlet tarihi yer mi böyle işleri, tak diye alırlar adamı. Gülerler adama,  böyle bir şey yazılır mı? Adam siyasetçi diye ticaret yapmayacak mı? Varsa bir yanlışı devlet tak diye yakalar adamı, şakası olmaz bu işin.”

“Burası benim, var mı bundan ötesi”

Market yetkililerinin kendileri ile hiçbir şekilde uzlaşma yoluna gitmediğini aktaran Aydın, 22:05 “Yaklaşık 5 saat aralıksız görüştük, bir sonuca varamadık. Yani onlara diyoruz ki; “Siz pirzola yerken biz çorba bile içemiyoruz.” Düzce’de 100 kişiden fazla insan çalışacak, biz burada engelleniyoruz. Bu diyor ki “Siz bu barikatları kaldırın biz sonra bir araya geliriz.” 5 saatlik görüşmenin sonucu buydu. Biz de diyoruz ki yasal haklarımızı kullanarak işlerimize başlıyoruz. Konuşuyoruz, konuşuyoruz sonuç yok. Şirketin yönetim kurulu başkanı olduğunu söylüyor, 107 marketleri olduğunu söylüyor ma bu yaklaşımın doğru olmadığını nazik bir dille ifade ettik. Arslanlar gibi ağırlayıp, paşalar gibi uğurladık. Geldiği zaman sarılıp kucaklaşıyorum. Giderken de önünde ve arkasında 2 arabayla şehrin çıkışına kadar eşlik ettiriyorum, sağ salim gelip gidiyor. O zaten insanlık gereği. Biz orayı zaten yasal olarak koruma altına almak zorundayız, inşaat alanını. Ya orada insanlar öldü, 2 defa AVM oldu, kapandı hep bunların döneminde oldu. Yahu burası bir kere bizim abi, ben bunu anlatamıyorum; bizim yahu var mı ötesi? Sözleşme var elimizde bizim yani. Bak daha kira konuşma safhasına bile geçemedik. Kendi kafasına göre orasıyla ilgili planlar, projeler anlatıyor. Ya arkadaş sen beni dinleyeceksin ben seni değil. Hiçbir şekilde uzlaşmak için yaklaşmıyor. Garip adamlar.” ifadelerine yer verdi.

“Dayandıkları hukuki bir nokta yok”

Son olarak market yetkililerinin dayandığı hukuki bir noktanın bulunmadığını vurgulayan Aydın, “Şimdi yan kanatlarda 2 asansör var bir de panoramik asansör var dışardan görünüyor. Onun dışında 2 tane yük asansörü var üst katlarla bağlantısını kesip bozmuşlar alt depoya çalıştırıyorlar, bir de biliyorsunuz yürüyen merdiven var. Yapanlar zamanında çok güzel tasarlamışlar. Parasıyla böylesine kepaze olan görmedim benim gibi. Bak 41 yıldır ben bu devlete vergi veriyorum, yanımda insanlar çalıştırıyorum, hiçbir ticari sicil kaydım yoktur. Soruyorum adama nasıl bir çözümün var kendi kafasına göre bir yer belirliyor, “Burası benim alanım olur kapılarım ayrı olur, siz de arkadan girersiniz oradan buradan girersiniz.” falan diyor, ortak giderlere katılmam diyor, var mı böyle bir şey? Daha önce de gidenler bu sebepten gitti. Aşağı yukarı 2 ay içerisinde biter. Dayandıkları hukuki bir nokta yok ki. Ne diyecekler? Senin alanın değil ki diyecekler burayı neden işgal ediyorsun diyecekler ona? E bende dava açıyorum benim yukarıdaki yerlerimi kiralamamı engelledi, benim zararlarım ne olacak? Ben sana çık demiyorum ki “İşgal ettiğin yerlerden çekil.” diyorum. Benim de önüm açılsın diyorum ama merdiven boşluklarını ben giremeyelim diye açmıyor.” açıklamalarında bulundu.  

Programın tamamını aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz:

Facebook: https://www.facebook.com/oncurtv/videos/1602324276815437