Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü Ortak Yayınıyla Düzce’de geniş kitlelere ulaşan, Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu ‘Güne Merhaba’ programına Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkcı konuk oldu.

“Tükürsen yüzüne, yağmur yağdı zannedebiliyor”

Son günlerde bazı fırınların düşük gramajlı ekmek üretimi yaptığı yönündeki iddiaları yanıtlayan Kayıkcı, “Bizim mantığımız da, ahiliğimiz de, edep ahlak üzerine, saygı - sevgi üzerine kuruludur. Ama dürüstlük dilde kalmamalı. Dürüstlük şudur; kim yanlış yaparsa yapsın, merdivenin arkasında yaptığın yanlış, bir gün gün yüzüne çıktığında, kaçacak delik arar. Edebi varsa, şerefi varsa, ahlakı varsa, o hale giden insanlarda olabiliyor ki, tükürsen yüzüne yağmur yağdı zannedebiliyor. Bunlar esnaf değil, esnaflık yapıyorsa da, hakları değil zaten. Yürüme şansları yok, ama ben Düzce de böyle bir şeye denk gelmedim, bilmiyorum. Yüzüne tükürülecek bir esnafım yok benim, gayret ediyorlar. Esnafında derdini sormak lazım arada.  Halkın ekmeğiyle oynamaya kimsenin hakkı yok.  Halkın ekmeği dediğin şey, bana halk vermiyor, devlet vermiyor ki şimdi ununu vermeye çalışıp fiyat durduruyorlar. Biz uyurken gece uykusunu uyumayan, sıcak yatağından kalkmış adam, orda ekmek yapıyor” diye konuştu.

“Gramajdan çalıyorsa, hırsızdır”

Vatandaşlara eksik gramajlı ekmekle karşılaşmaları halinde ihbarda bulunmaları çağrısında bulunan Kayıkcı, “Sonuna kadar bunu ihbar edin, sahip çıkın. Bunun sahibi biz değiliz, bunu buna sahip çıkacak olan denetin mekanizması. Biz değiliz tarım yapar, zabıta yapar, zabıtadır asıl denetimci. O ekmeği tartacak olan zabıtadır. Anlatabildim mi? Tarım onun hem gramıyla ilgilenebilir mi? Tam bilmiyorum. İçinde her hangi bir yanlışlık yapılırsa, tarım tarafı alır incelettirir. Ama gramaj tarafını şunu söyleyeyim affetmeyin, bizde affetmeyeceğiz.  Yani bize göre değil, çünkü çalıyorsa eğer hırsızdır. Bunlara fırsat vermeyin,  sizde yapın bulun çünkü basınsınız. Yani ben ilk defa duyuyorum böyle bir şey, bu var mı?  Bugün işte ekmek geldi, kaç gram? 200 gram. Bu fırından çıktığı zaman hemen tartıya girer, yani biraz kendini çektiği zaman bunu bir gün sonra sabah ki ekmeği sabah tartıyorsanız, bu sudan fire verebilir, bayatlama denilen şey ekmeğin suyu çıkmasıyla oluşur. Tabii ki düşer, su bu yani içindeki ama onun kanuni tarafını bilmiyorum. Ticaret İl Müdürlüğü bilir. İhbarınızı yapın, bizim konuştuğumuz da ihbar olsun. Siz ne demek istiyorsanız, onu yapsınlar. Kesinlikle hiçbir çalan çıkmaya çalışan esnafımın arkasında değilim, sonuna kadar karşısındayım. Bu kesin öyle; çünkü bizdeki ahlakta yani benden gitsin karşıdan gelmesin anlayışı vardır. Her zaman böyledir” şeklinde konuştu.