Düzce Üniversitesi tarafından ''Günümüz Türkiye Ekonomisindeki Darboğazların nedenleri''konulu konferans düzenlendi.

 

DÜ Sosyal Tesilerinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Esat Çelebi katıldı.

 

Prof Dr. Esat Çelebi,Bir Ülkenin Kalkınmasında özellikle Atatürk'ün uyguladığı gibi üç etken olduğunu belirterek,birincisinin Eğitim  seferberliği,ikinci olarak Ekonomi Seferberliği ve üçüncü olarak Disiplin olduğunu söyledi.

 

Esat Çelebi,Dünya Ekonomisine paralel olarak Türkiye ekonomisinde darboğazların olduğunu ifade ederek  petrol fiyatlarındaki artışın durdurulamayacağını, ABD’nin kendi tüketimini bile karşılayamaz hale geldiğini dile getirdi.

 

Türkiye’nin petrole bağlı bir ülke olarak sıkıntı yaşayabileceğini söyleyen Çelebi, ekonominin hassas bir denge olduğunu, bozulmasının anarşiye ve diğer etkenlerin oluşmasınee neden olabileceğini söyledi.

 

Çelebi,''Türkiye'de Devalüasyon Patlaması olabilir mi''sorusunu akla geldiğini ifade ederek 1923 yılından bu yana Türkiye'de uygulanan devalüasyonların  ülkenin İçinde bulunduğu dar boğazlardan kurtulmak için uygulandığını belirtirken, yapılan devalüasyonlar ile, ülkede ithal girdisi malların fiyatlarının sürekli olarak arttığını söyledi. .

 

Türkiye’de  devalüasyon patlaması ve benzeri gibi bir ekonomik kriz görülmemesine rağmen geleceğe dönük tehlikeli bir  ekonomik krizle karşılaşma riski olduğunu belirten Çelebi, hükümetin serbest döviz kuru uygulamasına rağmen, şok bir devalüasyon dalgasına meydan bırakmayacağını düşündüğünü söyledi.