Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan zamlara, “COVİD-19 pandemi sürecinde ekonomik durumu her gün daha da zora giren esnaflarımız bu kez de elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan zamlarla adeta şoka girmiştir. Esnaf Pandemi, yasaklar, kapanma derken şimdi de içinden çıkılmaz bu zamlarla bir kez daha çarpılmıştır.” sözleriyle tepki gösterdi.

‘Elektrik düğmesini açamaz hale geldik’

Yılbaşında gelen son elektrik zammının ardından elektrik faturalarının işyeri kiralarını geçtiğini belirten Kayıkçı, “Son yapılan elektrik zamları ile elektrik faturaları iş yeri kiralarını geçmeye başladı. Bir fırıncımıza bir ay önce 8 bin lira gelen elektrik faturası bu ay 26 bin lira geldi. Tüm meslek dallarında esnaflarımız elektrik zammı sonucu dükkânında ve evinde elektrik düğmesini açamaz hale geldi. Bakkal dolaplarını iade etmeye başladı, kasaplar dolaplarını çalıştıramaz hale geldi, terzi makinesini ve ütüsünü açmaya korkuyor. Artan girdi maliyetleri, asgari ücret, akaryakıt, doğalgaz ve her şeye gelen zincirleme zamlarla esnafımız son durağa gelmiş, iş yapamaz hale düşmüştür. Esnaf ve sanatkârlarımız için bundan sonrası iflas ve işyeri kapatmadır ve imdat zilleri çalmaya başlamıştır.” dedi.

‘Esnaf faturalarını ödeyebilmek için işçi çıkaracak’

Zamlı faturaların altından kalkamayan esnafın düzenleme yapılmazsa işçi çıkarmak durumunda kalacağını belirten Kayıkçı, “Zamlar, üretimin sınırlandırılmasının yanı sıra istihdamı da etkilemektedir. Esnaf, yüksek faturaları ödeyebilmek için en az bir personelinden feragat edecektir. Bu da işsizliği ortaya çıkaracaktır. Her ticarethanede bir kişinin işten çıkarılmasına hükümetimiz razı mıdır? Esnafın gözünün içine baktığımızda, bu ay gelen elektrik, doğalgaz, kira ve esnaf kredilerinin nasıl ödeneceği endişesini görmekteyiz. Esnafımız maalesef bunları düşünmekten işine odaklanamaz hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

‘Hükümetten rahatlatacak haber bekliyoruz’

Hükümete zamların geri çekilmesi yapan Kayıkçı, “Bu süreçte ülkeyi yöneten hükümetimizden derhal elektrik zamlarını geri çekmesini, doğalgaz fiyatında indirim yapılmasını ve akaryakıt fiyatlarında indirime gidilerek yeni zamlar yapılmamasını acilen talep ediyor ve içimizi rahatlatacak haber bekliyoruz.” cümlelerini kullandı.

Kayıkçı, esnaf adına diğer taleplerini de şöyle sıraladı: “Ekonominin canlanması, piyasaların rahatlaması için de yaşanabilir, nefes alabileceğimiz, sürdürülebilir bir esnaf destek paketinin çok acil hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Hükümetimizden bu zor dönemimizde kredi faizlerinin silinerek mevcut borçların 2023 yılı başına kadar ertelenmesini sigorta ve Bağ-Kur gibi aylık ödemelerin makul bir süre ertelenmesini bekliyoruz. Esnaf toplumun can damarıdır, esnaf toplumun sigortasıdır, esnaf ve sanatkârsız bir toplumun olması asla düşünülemez.”