Maaşları nedeniyle geçim sıkıntı yaşayan emekliler bir, hatta kimi zaman iki iş yapmak zorunda kalıyor. DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından yayımlanan “Türkiye’de Emeklilerin Durumu” raporuna göre, 8 milyonu aylık almaya hak kazanmış olan 12 milyon emeklinin 4 milyonu, yani her üç emekliden biri geçim sıkıntısı nedeniyle ya çalışıyor ya iş arıyor

Raporda, emekli aylıklarının milli gelir artışının yüzde 34 gerisinde kaldığı belirtilerek, “Emekliler milli gelir artışından pay alamıyor. Hak sahiplerinin emekli aylıkları 225 TL’ye kadar düşüyor. Emeklilikte yaşa takılanlar mağduriyet yaşıyor. Farklı dönemlerde ama aynı koşullarda emekli olanların aylıkları arasında büyük eşitsizlik var” tespitlerine yer verildi.

Sosyal güvenlik mevzuatında 2000’li yıllarda yapılan değişiklikler ve özellikle 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun, çalışanların yanında emeklileri de oldukça olumsuz etkilediğine işaret edilen raporda, özetle şu değerlendirmeler yer aldı:

“Emekliliğe erişim hakkı 2008 yılından sonra daha da zorlaştı, emeklilik yaşı yükseldi, emekli aylığı elde etme koşulları zorlaştı. Emekli aylıkları düşmeye başladı. Bunun sonucunda emekliler 2000’li yıllarda giderek daha fazla ekonomik sıkıntı çekmeye başladı.”
Düzce Valiliği tarafından her ay yapılan halk günü toplantılarına da emekliler katılırken emeklilerin aldıkları maaşların bin 500 lira gibi düşük olması, emekliler tarafından dile getirilen konular arasında yerini alıyor.

Haber: M.AYDIN