Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, Başbakan’a çiçek vermesini eleştirenlere, “Eğer bu zam olmasaydı maaşlar yüzde 4.61’lik TÜFE’ye paralel olarak 29 lira artacaktı. Daha mı iyiydi” karşılığını verdi. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan krizin görmezden gelinemeyeceğini belirten Ergün, 80 ila 100 liralık artışın güzel bir artış olduğunu söyledi. Ergün, söz konusu artışlara yüzde 5 de vergi iadesi zammının ekleneceğini vurguladı. Başbakan’ın iyi niyeti karşısında çiçek verdiklerini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Meclis’te karşılaştığı Tüm İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan’a, “Siz de bir teşekkür etseydiniz” dedi. Çalışkan, Bakan Dinçer’e, “Biz davetli değildik” karşılığını verdi. Ancak Çalışkan, “İşçi emeklisinin maaşı yüzde 12-13 civarında artıyor. Yüzde 13 artışa çiçek mi verilir” dedi.
Başbakan Erdoğan tarafından AKP Grubunda açıklanan zamlar emeklinin kafasını karıştırdı. Emekliler, yeni maaşlarını öğrenmek için hem derneklerini hem de Çalışma Bakanlığını telefon yağmuruna tuttu. Çalışma Genel Müdürlüğü, yeni maaşları gösteren tabloya ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, zamların yürürlüğe girmesi için yasa çıkması gerektiğini söyledi.
Başbakanın açıkladığı zam oranlarına 6 ayda bir verilen yüzde 5’lik vergi iadesinin dahil olup olmadığı netleşmedi. İşçi emeklileri yeni zam oranlarına ilave olarak yüzde 5 vergi iadesinin eklenmesi gerektiğini savunuyor.