Epeydir mizah konusu oluşunu unutmaya başladığımız enflasyon canavarı yeniden piyasaya çıkmaya başladı. Enerji ve gıdada meydana gelen fiyat artışları yeniden iki haneli enflasyonun geri dönmesine neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamasına göre, temmuz ayı tüketici fiyatları endeksi, yüzde 0,58, üretici fiyat endeksi ise 1,25 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2003 yılını baz alarak yaptığı hesaplamalara göre temmuz ayı itibarıyla yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 12, 06, ÜFE' de ise yüzde 18,41 olarak gerçekleşti.

Bu yılın Ocak Ayından Temmuz ayına kadar olan dönemde Tüketici Fiyat endeksi yüzde 6,61, Üretici fiyat endeksi ise yüzde 15,18'lik bir artış gösterdi. Temmuz ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,7, üretici fiyatlarında ise yüzde 9,76 olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Doğalgaz zammı ve buna bağlı olarak yapılması kesinleşen elektrik zammının imalat sanayinde neden olacağı fiyat artışlarının, yıl sonundaki enflasyonu daha da yukarı taşımasından endişe ediliyor.