Toprak Mahsulleri Ofisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Giresun kalite için 27, levant kalite için 26,5 TL fiyattan müdahale alımına başladı. İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er,  açıklanan fındık fiyatının üreticiyi hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, “Bu yıl iyi fiyat beklentisi içinde olan fındık üreticisi 26,5 -27 TL fiyatı ile ilk hayal kırıklığına uğradı. Bugünlerde piyasaya inmeye başlayan yeni mahsulün serbest piyasadaki gerçek karşılığını görünce yeni bir şok- hayal kırıklığı daha yaşıyor” dedi. 

“SERBEST PİYASADA FINDIK 23 TL’YE DÜŞTÜ”

Serbest piyasada fındık fiyatının 23 TL’ye kadar düştüğünü belirten Er, “Serbest piyasada 25 TL ile açılan piyasa bugünlerde 23- 23.5 TL aralığında kadar geriledi. İşçi ücretleri ödemesi ve okulların açılması öncesinde nakit ihtiyacı olan üreticinin bu durumunu serbest piyasa fırsata çevirmeye başladı” dedi.

“ÜRETİCİ BU ŞARTLARDA İHRACATÇIYA KURBAN EDİLİYOR”

TMO’nun ödemeleri geç yapmasının serbest piyasanın ekmeğine yağ sünmek olduğunu belirten Er, “TMO’nun alıma başlamasını 1 Eylül, ilk ödemeyi de 20 Eylül'den sonra yapacağını açıklaması, alım (bize göre almama ) şartlarını açıklaması serbest piyasanın ekmeğine yağ sürdü. TMO’nun alımı hızlandırması ve ödeme zamanını öne çekmemesi halinde üreticileri daha kötü günler beklemektedir. Üreticilerimizin de bu durumu, kendi aleyhine tetiklememesi için emanete fındık vermemesi ve panik yapmaması gerekmektedir.  Sonuç olarak hükümet fındık üreticisi lehine bir fiyat açıklamadığı gibi alım ve ödeme şartlarını da üretici lehine düzenleme yapamamış durumdadır. Üretici adeta ihracatçının önüne itilmekte kurban edilmektedir” dedi.