Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 3.5 saat süren Kabine Toplantısı’nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Yüzde 50’yi aşan enflasyon ve hayat pahalılığı şeklinde kendini gösteren ekonomik bunalımla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün yaşadığımız sorunları görmezden gelmiyoruz. Hayat pahalılığı başta olmak üzere bugünkü sorunların üstesinden gelecek olan yine biziz.” dedi.

Erdoğan ardından daha önce temel gıda maddeleri ile elektrik faturalarında uygulamaya koyulan Katma Değer Vergisi’nde (KDV) indirim uygulamasının kapsamının genişletildiği müjdesini verdi.

Temel ihtiyaç maddeleri, yeme içme sektörü ve konutta KDV indirimi

Erdoğan, “Şimdi de deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı aldık. Yeme içme hizmetlerinde KDV'de yüzde 8'e indirmiş olma kararı aldık. Satın alınan konut nerede olursa olsun metrekaresine göre değişen aynı kademeli KDV uygulamasına tabi olacaktır. Net alanı 150 metre kareyi aşmayan konutlarda KDV yüzde 8'dir. Bu büyüklüğü aşan konutlarda ilk 150 metrede yüzde 8, aşan konutlarda yüzde 18 KDV uygulanacaktır. Arsa ve arazinin KDV oranını yüzde 8'e indiriyoruz.” dedi.

İndirimden çiftçi de yararlanacak

Tıbbi cihaz ve tohum ve fidanda da vergi indirimi getirildiğini duyuran Erdoğan, “Tıbbi cihazların KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indiriyoruz. Tarım sektöründe serfitikalı tohum, fidan teslimlerinde KDV yüzde 1, süt toplama tanklarında KDV'yi yüzde 8'e indiriyoruz.” dedi.

Öte yandan yatlarda yüzde 1 olan ve eleştirilen KDV oranında da artışa gidildi, Erdoğan, “Oto galericiler, yat, kotra satışlarındaki yüzde 1 KDV oranını yüzde 18'e çıkartıyoruz.” ifadelerini kullandı.