Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 1.5 yıl aradan sonra yüz yüze eğitim, 2021-2022 eğitim öğretim yılının başlangıç tarihi olan 6 Eylül’de yeniden başlayacak. Uzun bir sürenin ardından yeniden okullarına dönecek olan öğrencileri mutluluk, okula yeni başlayacak olan minikleri ise heyecan sarmış durumda…

Okulların açılmasına çok kısa bir süre kalmışken anne-babalar çocukların ihtiyaçlarını tamamlamak için sık sık çarşının yolunu tutmaya başladı. Ancak, her alanı olduğu gibi ekonomiyi de olumsuz etkileyen COVİD-19 salgını yüzünden kırtasiye ve okul üniformalarının fiyatlarında yüzde 50 oranında artış yaşanması cepleri yakar oldu.

Konuyla ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzceli kırtasiyeciler ve giyim mağazası sahipleri, fiyatların önceki senelere göre pahalı olduğunu ve bu durumu müşterilere izah etmekte zorlandıklarını söyledi.

“Ürünlerde müthiş bir zam var”

Yıllardır Düzce’de kırtasiye dükkânı işlettiğini ve koronavirüs salgını nedeni ile yaklaşık 1.5 senedir zor bir dönemden geçtiğini belirten esnaf Yavuz Veli, “Uzun süre sonra ilk defa böyle bir hareketlilik olacak. Yani biz de bu durumdan mutluyuz, biraz hareketlilik var. Malumunuz okullar bir hafta sonra açılıyor, özellerin bazıları açıldı ama tam hareket önümüzdeki hafta belli olur. Vatandaşlarımıza fiyatlar hakkında kötü haber verelim müthiş bir zam var. Ürünlere etiketleri takarken bile bunu müşteriye nasıl açıklayacağız diye düşünüyoruz ama onu ekonomiyi yönetenler düşünsün. Felaket zam var.” şeklinde konuştu.

“Fiyatlar sınıf sınıf değişiyor”

Yaşanan zamlarından dolayı müşterilerin tepkisi ile karşılaştıklarını belirten Veli, “Müşterilerimizden tepkiler almaya başladık. Tabii onlar da iki yıldan beri kalem silgi almadılar. Fiyatların nereye gittiğinden haberleri yok. Biz tabii yakından biliyoruz dehşet zam var. Alışveriş fiyatları sınıf sınıf değişiyor. Bazıları çok marka düşkünü oluyor, onlarınki yüksek tutuyor. Bazıları ikinci sınıf ürünler alıyor onlarınki de ucuz tutuyor. Kimi 500 TL ye çıkıyor kimi 300 TL ye çıkıyor. Ortalama bir öğrencinin ‘Çantası dahil her şeyini alacağım’ diyorsa en facia ana sınıflarıyla birinci sınıflar… Sınıf yükseldikçe fiyatlar düşüyor. Bir ana sınıfı öğrencisinin alışverişi tahminin 500-600 TL tutabilir. 4 ve 5. sınıflarda alışveriş fiyatları 250-300 TL’ye kadar düşebilir.” şeklinde konuştu.

“Fiyatlar yüzde 30-40 oranında arttı”

Yoğunluğun henüz başlamadığını ancak ilerleyen günlerde başlayacağını aktaran başka bir kırtasiye dükkânı işletmecisi olan Ahmet Sümer, “Yoğunluğumuz henüz başlamadı, her sene okullar açılır, çocuklar ellerine listelerini alırlar ya o gün ya da ertesi gün yoğunluk başlar. Bu sene fiyatlar geçen seneye göre yüzde 30-40 oranında arttı. Bütün sektörlerde olduğu gibi sadece bizde değil. Müşterilerimiz de haliyle fiyatları yüksek görünce tepki gösteriyor. Fakat vatandaşın marketten 30 TL ye aldığı yağ bugün 70 TL olmuş ona ne kadar tepki gösteriyorsa, senede bir kere çocuğuna alışverişe gelecek herkes daha iyisini almaya çalışıyor. Bence tepki gösterecek bir fiyat da yok. Senede bir kere alışveriş yapacak çocuğuna o da tutacağı maksimum en yüksek 350 TL’dir.” şeklinde konuştu.

“Ortalama 500-600 TL civarında tutuyor”

Gidiyorsun bir ayakkabı alıyorsun 500 TL ye senede bir kere alışveriş yapacak çocuğuna her şeyin kalitelisini alacak 300-350 TL tutacak buna tepki gösterecek. Alışverişlerde ilkokul grubu 200-300 TL arası tutar, lise gurubu o kadar da tutmaz ortalama 150-200 TL arası tutar. Anaokulu ve birinci sınıf grubu en pahalı tutan grup, çünkü öğretmenler kaliteli ürünler istiyorlar. Bu gurupta alışveriş ortalama 500-600 TL civarında tutuyor. 2021-2022 Eğitim yılı inşallah herkese hayırlı olur.” dedi.

“Marketler her şeyi satıyor ama biz burada çikolata satmıyoruz”

Öte yandan büyük market zincirlerinin her türlü eşyayı olduğu gibi kırtasiye ürünlerini de satmasından dolayı dert yanan Sümer, “Veliler algıya bakmasın, örneğin çanta var 50 TL bu çantanın 300 TL olanı da var. Gidip gömlek alıyorsun 500 TL uygununu alıyorsun 50 TL bu biraz algı oluyor. Sanki kırtasiyeler düşmanmış algısı çıkarılıyor. Marketler her şeyi satıyor ama biz burada çikolata satmıyoruz. Kimse kimsenin rızkını yemesin. Ama büyük marketler maalesef her şeyi satıyor. Buradan devlete seslenmek istiyorum. Ayıptır bu, herkes işini yapsın sen marketsen gıdanı sat, ben kırtasiyeysem kalemimi silgimi satayım. Devlet büyüklerimizin bu konuyu gözden geçirmeleri gerekmektedir. Küçük firmaları büyük firmalara ezdirirsen bu adalet olmaz.” şeklinde konuşarak yetkililere seslendi.

“Kıyafetleri 2 yıl önceki fiyatlardan satacağız”

Kırtasiye sektöründe olduğu gibi giyim sektörünün de koronavirüs salgınından etkilendiğini ve bu yüzden fiyatların arttığını belirten İsmail Akar, “Yaklaşık 1.5 yıldan beri okul kıyafeti satamıyoruz. Bu sene ‘Açılacak’ dendikten sonra bir hareketlilik var. Ama birçok idareci ve veli ‘Yeniden kapanır’ diye bir düşünceye sahip. Biz hazırlığımızı yaptık. Şu an işlerimiz gayet güzel. Biz bir buçuk seneden beri okul kıyafeti satmadığımızdan dolayı bir karar aldık. Biz bu kıyafetleri 2 yıl önceki fiyatlardan satacağız. Kampanya yapıyoruz. Allah’a şükür işlerimiz de iyi gidiyor. Ama velilerden duyduğumuz kadarıyla, okullarda yapılacak toplantılardan sonra kıyafetler konusunda kesin karar verilecekmiş. Çünkü okul idareleri de haklı. Onlar bunun örneğini geçen sene yaşadılar. Açtılar 15 gün sonra yeniden kapandı. Doğal olarak veliler de ‘Biz bu kıyafetleri bu şekilde almak istemiyoruz’ diyorlar. Çünkü aradan 1 yıl geçiyor çocuklar büyüyor, almış oldukları kıyafetler ellerinde kalıyor ve yeniden almak zorunda kalıyorlar.” dedi.

 “Velileri mağdur etmemek adına bir kampanya yaptık”

Fiyat konusunda yaptıkları kampanya ile velilerin yüzlerini güldürmeyi hedeflediklerini belirten Akar, ilkokul, ortaokul ve lise üniformalarının fiyatlarını ise şöyle sıraladı:

“Okul üniformalarında biz velileri mağdur etmemek adına bir kampanya yaptık ve 2 yıl önceki fiyatlardan satıyoruz. İlkokul kademesi 130 TL. Bunun içinde kısa kollu penyesi var, uzun kollu penyesi var. Bunlar 40 Tl-40 TL toplam 80 TL, bunun yanında birde pantolonu var 50 TL. Şu anda bizim piyasadan aldığımız duyumlara göre bu penyelerin toptan fiyatı 50 TL. ama biz bunu bu sene müşterimize yansıtmayacağız. Sebebi ise biz iki seneden beri okul kıyafeti satmadık elimizde olan kıyafetlerimiz de var. Velilerimizi üzmeyelim dedik. Bu fiyatlar ortaokullarda 140 TL, liselerde ise kısa kol, uzun kol penyesi ve pantolonu 180 TL. biz ilk defa böyle bir şey yaptık. İddialıyız, Allah’ın izniyle velilerimizi bekliyoruz. Ürünlerimize de güveniyoruz, sonuna kadar arkasındayız.”

HABER: Mustafa KİLELİ