Devam eden ekonomik bunalım yeni tip koronavirüs salgınının da etkisiyle zirve yaptı. Vatandaşlar neredeyse her kaleme gelen zamlar nedeniyle ay sonunu nasıl getireceğinin hesabını yapmaya başladı. Zamlardan pazar tezgâhları da nasibini aldı.

Fiyatlar cep yakıyor…

Öncü Haber ekibi, Hamidiye Mahallesi’nde salı günleri kurulan pazarın nabzını tuttu. Art arda gelen zamlardan sebze ve meyve fiyatları da nasibini alırken patates 3.5, domates 7, biber 5, salatalık 4, pırasa 6, ıspanak 6 liradan alıcı buldu. Çileğin paketi 12, muzun kilosu 12 ve sonbaharın olmazsa olmazı kestane ise 20 liradan tezgâhlardaki yerini aldı.

Hem vatandaş hem esnaf zamlardan dertli

Öncü Haber mikrofon uzattığı esnaflardan ise bir dokundu bin ah işitti. Artık sadece vatandaşlar değil, artan fiyatlar nedeniyle iş yapamaz hale gelen esnaflar da gelen zamlardan şikâyet eder hale geldi. Neredeyse 2 günde bir sebze ve meyveye zam geldiğini belirten esnaflar düşen satışları arttırmak için kar oranını düşürse de pazardaki durgunluk göze çarptı. Esnaf sayıları gün geçtikçe artan zincir marketlerden de dert yandı. Pazarda farklı ürünler satan esnaf ise vatandaşların artan fiyatların ardından sebze ve meyve dışında alışveriş yapmadığını söyledi.

‘200 TL bozdurdum, 25 kuruş bile kalmadı’

Pazar esnafı Emrullah Özen, vatandaşların temel ihtiyaçları alırken bile zorlandığını söyleyerek, “Fiyatlardan hiç memnun değilim. Müşterinin kaldırabileceği fiyatlarda olsaydı daha iyi olurdu. Bir müşteri geliyor 200 lira bozdurdum, 25 kuruş param kalmadı diyor. Normal evine bir pazar alışverişi yapacak olan kişi bir pazarda 400 lirayı gözden çıkarmalı.” dedi.

‘2 günde bir zam geliyor’

Satış yapabilmek için gelen zamlara karşı kar marjını düşürdüklerini belirten Özen, 2 günde bir zam geliyor Allah’a şükür. Pazarı görüyorsun bomboş pazarda kimse tutup da alışveriş yapamıyor. Bir de sağ olsunlar adım başı market var. Ben 20 yıllık esnafım. Marketler ilk kurulduğunda esnafa Düzce’nin dışına kurulacağı söylendi.  Fakat bütün büyük marketler, köylere bile kurulmaya başlandı.  Şimdi devlet bize diyor ki siz kalkın, siz bırakın.” sözleriyle zincir marketlerin artmasının da işlerini olumsuz etkilediğini belirtti.

‘Aylık pazar masrafı 800 lira’

Bir başka pazar esnafı Âdem Boracı ise gelen zamlara rağmen her bütçeye göre pazarda ürün bulunduğunu belirterek, Alım gücümüzü bundan bir iki sene öncesine göre kıyasladığımızda şu anda alım gücümüz düştü ama yine de herkes bir şeyler alabiliyor. Aylık pazar masrafı bütçeden bütçeye değişir. 5 liraya da domates var 10 liraya da domates var. Bana göre ortalama aylık 800 lira pazar alışverişi masrafı çıkar. Zamlar bizi etkiliyor; doğalgaz olsun, elektrik zamları olsun… Bütçeyi sarsıyor. Olmasa iyi olur ama yapacak bir şey yok. Halimizi şükrederiz. Allah bugünlerimizi aratmasın.” diye konuştu.

‘Müşteri beni, ben toptancıyı, toptancı üreticiyi suçluyor…’

Pazarda terlik satan Yusuf Kaynarpınar ise gıdaya gelen zamlar nedeniyle kendilerini arka planda kaldığını söyleyerek, “Vatandaşın alım gücü iyice düştü geçen sene 10 liraya aldığı terlik bu sene 25 lira. Bu sebepten alım gücü düştü. Sebze meyvenin çok pahalı olması bizim sektörü 2. plana atıyor. Fiyatları dolar bazında düşünmemek lazım. Üretimi Türkiye’de yapılan ürünün fiyatında doları ve ham maddeyi bahane ediyorlar. Müşteri beni suçluyor, ben toptancıyı suçluyorum, toptancı üreticiyi suçluyor ama nereye kadar böyle gider bilmiyoruz. Fiyatlar hayat şartlarına göre çok pahalı.” dedi.

Pazarda alışveriş yapmak için gelen vatandaşların birçoğu ise bir cebindeki paraya bir de tezgâhlardaki fiyatlara bakakalırken birçoğu hiçbir şey almadan geri dönmek zorunda kaldı.

ÖNCÜ HABER MERKEZİ