Pandemiyle başlayan ve döviz kurundaki artışla tırmanan ekonomik bunalım nedeniyle vatandaşlar ekonomik zor günler geçiriyor. Her yeni güne yeni zamlarla uyanan vatandaşlar markete gittiğinde bir etikete bir de cebindeki paraya bakakalıyor. Stokçuluk ve fırsatçılık iddiaları da gündemdeki yerini koruyor.

‘Fırsatçılar döviz kurunu bahane ediyor’

Enflasyon başta olmak üzere esnafı ve vatandaşı mağdur edenlerin zamları orantısız şekilde yaptığını belirten Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB)Başkanı Mustafa Kayıkcı, fırsatçıların döviz kurunu bahane ederek çok yüksek ve orantısız şekilde zam yapıldığını söyledi.

‘Bu zamların haklı bir sebebi yok’

Kayıkcı, “Dolar ve Euro kurundaki yükseliş, birçok üründe girdi fiyatlarını elbette arttırıyor fakat dolardaki 50 kuruşluk yükseliş, zeytinyağı, çikolata, peynir, tuvalet kâğıdı gibi birçok üründe yüzde 50, yüzde 100, yüzde 200'lük zammın haklı bir sebebi olamaz. Fırsatçılar döviz kurunu bahane ederek etiketlere çok yüksek ve orantısız şekilde bu zamları yansıtıyor. DESOB olarak esnafımızı da mağdur eden bu fırsatçılara asla müsamaha göstermeyeceğiz” diyerek fırsatçılara karşı net mesaj verdi.

‘Fırsatçılara karşı esnaf millet el ele olmalıyız’

Kötü ekonomik koşullardan her kesimin etkilendiğine dikkat çeken DESOB Başkanı Kayıkcı “Kendi içimizde ekonomimize zarar veren ve enflasyondaki yükselişe doğrudan etki eden fırsatçılara karşı 'ESNAF VE MİLLET EL ELE' olmalıyız. Raflar boşaldı, stokçuluk arttı bu nedenle esnafımız da müşterisi gibi bu fiyat artışlarının doğrudan mağdurudur. Kimsenin ürün artışlarından dolayı esnafı sorumlu tutması doğru değildir.” diyerek esnafın da mağdur olduğunu belirtti.

‘Fırsatçıları teşhir edelim’

Kayıkcı, kur bahanesiyle zam yapanların da teşhir edilmesi gerektiğini, “Kurdaki yükselişi bahane ederek her ürüne yüksek oranda zam yapan fırsatçılar, hem zamların sebebi esnafmış gibi göstererek esnafı, hem de alışverişlerde zorluk çeken vatandaşı mağdur ediyor. Bunları esnaf vatandaş el ele vererek teşhir etmeliyiz.” sözleriyle savundu.