Kurban Bayramı’na sayılı günler kala pazarcı esnafı tüm hazırlıklarını tamamladı. Düzceliler de bayram öncesi mutfak ihtiyaçlarını tamamlamak için alışverişlerini yapmaya başladı. Öte yandan Aziziye Semt Pazarı’nda bayram öncesi beklenen yoğunluk bu yıl yaşanmadı.

Taze fasulyenin kilosu 12,5 TL

Öncü Haber, Kurban Bayramı öncesinde pazaryerinde vatandaş ve pazarcı esnafının nabzını tuttu. Pazarda en yüksek fiyatla sunulan sebze 12.5 TL kilogram fiyatıyla taze fasulye olurken, bamya 10, biber 7, domates 4, kabak 2.5, yerli karpuz 2, salatalık 4 TL’den alıcı buldu.

Tüketiciler fiyatların yüksek olmasından dert yanarken, pazarcı esnafı ise fiyatların normal olduğunu ancak bayram öncesi beklenen yoğunluğun olmadığını belirtti.

“Beklediğimiz yoğunluk yok”

Pazarcı esnafı Çetin Çengel, “Pazarda bugün yoğunluk yok, hava sıcak. Pazar komple bitik. Fiyatlar standartlara göre normal ama bayram tatillerinde marketlerde daha pahalı olacak. Mesela domates pazarda 2 buçuk liradan başlıyor 4 liraya kadar çıkıyor. Ama şu an marketlerde 6 lira. Pazarda pahalı olan bir şey de yok, yağışlardan dolayı en pahalı ürün taze fasulye ile barbunya onlar da 10 lira. Biber 7 lira. Maalesef bugün beklediğimiz bir yoğunluk olmadı, bayrama ilişkin bir şey yok.” dedi.

“Fiyatlar normal”

Fiyatların normal olduğunu ancak bekledikleri yoğunluğun olmadığını belirten üretici ve esnaf olan Süleyman Yiğit, “Şu anda pazarda bir bayram yoğunluğu yok. Normal bir kalabalık var. Şu anda satış yok, hiçbir üründe vatandaşın albesi yok. Fiyatlarımız çok uygun. Biber 5 lira, domates 3 buçuk lira, salatalık 5 lira gibi fiyatlardan satışta. Dediğim gibi fiyatlar normal. Vatandaşlarımızdan bir ricamız var. Alışveriş yaparken pandemi kurallarına uyalım, ürünleri seçerken elimizle değil gözümüzle seçelim.” diyerek vatandaşlara salgın kurullarına uyması çağrısı yaptı.

“Bayram haftası ama bir yoğunluk başlamadı”

Fiyatların mevsimsel geçişlere göre uygun olduğunu fakat bekledikleri yoğunluğun olmadığını belirten bir diğer esnaf olan Ahmet Yıldırım, “Şu anda bayrama yönelik bir yoğunluk yok. Pandemi yasakları kalktığı için vatandaşlarımız gezip tozuyorlar.  Bayram haftası ama bir yoğunluk başlamadı. Belki arefe günü bir yoğunluk veya talep olabilir diyeyim.  Fiyat anlamında pazardaki fiyatlar da uygun ama köy ürünleri az pahalı onlar değerli ancak toplu olarak üreticiden gelen ürünler biraz uygun.  Çok afaki bir fark yok fiyatlarda.” şeklinde konuştu.

“Pazar kültürü halen devam ediyor”

Marketlere nazaran pazarda bulunan ürünlerin fiyatlarının daha uygun olduğunu belirten Yıldırım, sözlerine şöyle son verdi:

Bugün marketten yaptığın alışverişi pazardan 50-60 liraya alabilirsiniz. İnsanlarda pazar kültürü halen daha devam ediyor. Pazarları insanlar seviyor. Bayram öncesi ve tatil uzun olduğu için insanlar memleketlerine gidiyor o yüzden de bir yoğunluk olmayabilir.

 “1 ayda kazandığımız parayı bir anda bırakıp gidiyoruz”

Pazara bayram öncesi mutfak alışverişi için geldiğini ancak fiyatların çok yüksek olduğunu belirten Özkan Acar isimli vatandaş, “Bugün pazara mutfak alışverişimiz için geldik. Fiyatlar yüksek, 5-6 liradan aşağı bir şey yok. Çürük meyveler arkada duruyor, sağlamlar önde… Ucuza sağlam meyve sebze yok. Çürük olmayan sağlam meyve sebzede çok yüksek fiyatlara satılıyor. Her şey tavan fiyatta. Asgari ücrete çalışıyoruz, onu da burada harcıyoruz. Bir ay boyunca çalışıp kazandığımız parayı bir anda burada bırakıp gidiyoruz.” şedi.

“Genel olarak fiyatlar pahalı”

Harika Yılmaz da fiyatlardan dert yanarak, “Ben bugün köy pazarına geldim. Gördüğüm kadarıyla fiyatlar pahalı, pazara domates, biber almaya geldim ama fasulye 15 lira, domates 6 lira, sebzeler zaten pahalı. Karpuz için düştü diyorlar ona daha denk gelmedim. Genel olarak fiyatlar pahalı.” şeklinde konuştu.  

“Yurt dışına fiyatlara göre düşük ama…”

Yurtdışında yaşayan ve bayram tatili için Düzce’ye gelen Yalçın Yaman, fiyatların yurtdışına göre uygun olduğunu ancak Düzce’ye göre pahalı olduğunu aktaran Yalçın Yaman, “Bayram öncesi fiyatlar buraya göre pahalı. Ben yurtdışında yaşıyorum, Düzce’ye göre fiyatlar yüksek ama yurt dışındaki fiyatlara göre düşük.” dedi.