Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Buna göre, Yeni Tip Kovid – 19 salgını ile mücadele kapsamında iş yerlerini geçici olarak tamamen kapatan esnaflar, mücbir sebep kapsamına alınarak gelir vergisi, stopaj ve KDV beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri ertelendi.

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı, “Bu mücbir sebep süresince olay sadece vergi değil, zaten adam kapalı, fatura kesememiş, kapalıdan zaten bir şey alamayacak. Biz sadece onların kredilerinin ertelenip, destek verilmesinden yanayız. Bizim açıklamamız daha net.” diyerek, sadece vergi borçlarının ertelenmesinin yeterli olmayacağını belirtti.

“Kapalı olan işyerlerinin 15 Şubat’tan itibaren açılmasını bekliyoruz”

Salgın nedeniyle kapatılan işyerlerinin 15 Şubat tarihinden itibaren yeniden açılmasını beklediklerini kaydeden Kayıkçı, “Pandemi döneminde kapanan işyerleri ile ilgili kiralar büyük bir problem. İşyerleri kapalı, bunlar konuşuldu. Ben bunu pandeminin başında da söylemiştim, bugün ise dillendirilmeye başlandı. Hiç olmazsa, bir kafeteryacıya, bir kahvehaneciye “işyerini kapatın” dediğiniz zaman, “Bir asgari ücret tutarında bir maaş verin, Dilenci değiliz ama böyle bir şey istiyoruz.” demiştik. Bunların hepsinin gerçekliği bugün ortaya çıktı. Şimdi 3 aylığına, 500 TL gibi bir kira yardımı, birde bin TL gibi bir yardım anlamında bir sonuç çıktı. Madem böyle bir limit çıktı, bunu bu süreç bitene kadar oluşmasını istemek üzerine Sayın TESK Genel Başkanımızı bilgilendirdik.”  

“Krediler ertelenmezse, biz baharı bulamayız”

Bu taleplere ek olarak borçların ertelenmesi yönünde girişimlerde bulunduklarını anımsatan Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Vergilerin SGK, Bağ-Kur primlerinin ertelenmesini istedik. TESK Genel Başkanımız Bendevi Palandöken, geçtiğimiz cumartesi günü, bu hususları Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüştü. Cumhurbaşkanımız bu konularla ilgili direkt açıklama yapmadı, biraz ithalat ve ihracat ile ilgili konuştu. Bu hafta içinde esnaf ile ilgili çalışmaların yapılacağını, bize genel başkanımız söyledi. Biz özellikle bu kredilerin ertelenmesi talebinde bulunduk. Krediler ertelenmezse, biz baharı göremeyiz, bakın bu şaka değil. Yani zor bir dönemden geçiyoruz. Tabii ki lokantalar da gıda sektörüdür fakat zor durumdalar. Ama aşılama devam ettikçe, açılmalar da başlayacak. Şubat 15 gibi, kapalı işyerlerinin yeniden açılmasını bekliyoruz. Biz bu hafta Cumhurbaşkanımız’dan çok şeyler açıklamasını bekliyoruz. Esnaf adına, hele ki şu kredilerin ertelenmesi adına çok şey bekliyoruz. Diğerleri zaten olacak. 3 ay olacak yardımın, pandemi bitene kadar uzamasını bekliyoruz. Yani Türkiye bütçesine göre bir şey değil verilen yardım. Bu verilmezse, esnaf yok zaten.  Bunların hepsi Sayın Cumhurbaşkanımız’a Genel Başkanımız tarafından iletildi.” şeklinde konuştu.

“Zaten adamın işyeri kapalı, ne kazanacak da neyin beyannamesini verecek?”

 “Bizim talebimiz sadece vergi borçlarının ertelenmesi değil, bunun daha fazlası.” diyen Kayıkçı, şu ifadeleri kullandı:

“Pandemi sebebiyle kapatılan işyerleri için mücbir sebep kararı alındı. Mücbir sebepte ödeme yapılmaz. Mücbir sebep kapsamında kapatılan işletmelerin, vergi ödemeleri ertelendi. İşletmeler mücbir sebep ortadan kalktıktan 26 gün sonra vergi beyannamelerini vermeye başlayacak. Yani işyerlerinin kapatılması, şu anda mücbir sebep olarak görülüyor, bunu devlet kendisi açıkladı. Bugün bunun detayları netleşir, yarın da kamuoyuna duyururuz. Bu süreçte zaten adamın işyeri kapalı, ne kazanacak da ne ödeyecek ki neyin beyannamesini verecek? Ama her ay vermek zorunda olduğu beyannameler, zorunluluktan çıktı. Bir de çok ince detayları var bu kararın, esnaf arkadaşlar bunun detaylarını muhasebecilerinden alsalar daha doğru olur. Detaylar şu şekilde; gelir vergisi ve katma değer vergisi ödeme yönünden mükellefiyeti bulunanlara yönelik, İçişleri Bakanlığı’nca alınan tedbirler kapsamında geçici olarak faaliyetlerine tamamen ara veren ve geçici süreyle faaliyetlerine tamamen ara vermesi nedeniyle, bu tebligat mücbir sebep halinde alınan kararlar uyarınca, diye geçiyor. Ama bu tam net değil, bunu herkes kendi muhasebecisiyle, muhasebecisi olmayan yani basit usul mükellefler kendi odası ile ilişkiye geçebilir. Bunun detayları dediğim gibi bugün içerisinde netleşir ve yarın tamamen ortaya çıkar. Aslında bizim talebimiz bunlar da değil, daha fazlası. Fazlası şu; bu mücbir sebep süresince vergi değil, zaten adam kapalı, fatura kesememiş, kapalıdan zaten bir şey alamayacak. Biz sadece onların kredilerinin ertelenip, destek verilmesinden yanayız. Bizim açıklamamız daha net.”

“Artık işyerlerimiz açılsın istiyoruz”

Bu süreçten en çok mağdur olan kahvehaneci esnafı olduğunun altını çizen Kayıkçı, “Bakın, mesela cumartesi – pazar kapalıyız, sokağa çıkma kısıtlaması var. Bizim teklifimiz, pazarlar kalabilir, cumartesi günlerini de çalışmaya dahil edelim. Çünkü iş alemi çalışacak. Şimdi fabrikalar cumartesi – pazar çalışıyor, ama bizim iş alemi çalışmıyor. Akşam saat 20:00’a kadar marketler, şunlar bunlar açık. Bunların saatleri 22:00’a alınsın, yani iki saat ileriye alınsın kapanış saatleri. Yani birden açıldı, her şey serbest olmaz. O zaman yine patlar bu iş. Ancak lokantaların ve kafeteryaların ilk etapta HES kodu zorunluluğu ile açılmasından yanayız. Ama yine bunlar da kısıtlı saatlerde açılacak. Çünkü gece hayatını yine kaldıracaklar, gece hayatı yaptırmayacaklar. Bu iş böyle görünüyor. Biz o kısıtlamaların devam etmesini kabul ettik yani. Bizim, anlatılandan anladığımız bu. Ama hiç olmazsa gündüz çalışmasında belirli saat aralıklarında, o da HES kodu ile müşterilerini alsın ve çalışsın. Gece yoğunlaşmayı önlemek, yine doğru bu pandemi sürecinde, aşılama bitene kadar. Ama biz artık işyerlerimiz açılsın istiyoruz.

“Kahveci esnaflarına asgari ücret tutarında destek verilmeli”

Kahveci esnafı zaten bitik, kahveci esnafının konuşacak, nefes alacak bir hali kalmadı. Biz kahvehanelerde kağıt oynanır mı, oynanmaz mı, orada değiliz artık. Ancak, bu süreçte kahvehaneci esnaflarımıza bir asgari ücret tutarında bir ücret verilsin artık. Şimdi hiçbir şey yapamıyorlar bu insanlar aç. Ben bunu sadece bugün değil, aylardır söylüyorum. Sıkıntı şurada, esnaflara 25’er bin TL’lik krediler verildi. Bunu ödeme şansımızın olmadığını biliyoruz artık. Onlarca, yüzlerce, binlerce esnaf aç. Biz bu kredi borçlarının faizsiz ertelenmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

HABER: Savaş ARI